BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris: Ett ohållbart förslag till ny socialtjänstlag

Dela

Idag går remisstiden ut för utredningen SOU 2020:47 som lagt fram förslag till en ny socialtjänstlag. Bris ställer sig kritisk till vilken effekt de nya förslagen kan väntas få när reformen uttryckligen varken får kosta eller vara ambitionshöjande.

Socialtjänsten är det yttersta skyddet för barn i utsatta situationer. Att socialtjänsten fungerar och förmår agera kan vara livsviktigt för ett barn i en utsatt situation.

Samtal till Bris från barn om brister i socialtjänsten är vanliga, och under 2020 har samtalen om socialtjänsten ökat med hela 40 procent. Barn berättar bland annat om brist på information och delaktighet, om svårigheter att få komma till tals och få vara med och påverka.

– Att det funnits ett behov av en reform av socialtjänsten utifrån barns behov och rättigheter har länge varit uppenbart. Behoven av förändring är stora men vi är kritiska till hur förslagen i utredningen ska lösa dessa utmaningar, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Bris är kritisk till vilka effekter förslagen i den nya föreslagna socialtjänstlagen väntas få när utgångspunkten har varit att reformen inte ska få kosta eller vara ambitionshöjande. Bris menar att många av förslagen är för vaga, saknar barnrättsperspektiv i vissa delar och riskerar att leda till ökade regionala skillnader för den sociala barn- och ungdomsvården.

Här finns Bris remissvar till Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag SOU 2020:47 i sin helhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny rapport om barn och fysisk aktivitet: Barn vill röra på sig mer. Varför hindrar vi dem?5.11.2020 06:45:00 CETPressmeddelande

Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet är en förutsättning för barns hälsa, så begränsas idag barns möjligheter till rörelse. Samtidigt som barn själva uppger att de vill röra på sig mer än de gör idag. I den nya rapporten ”De säger att vi inte rör på oss” uppmanar Bris samhället att inkludera barns egna behov och önskemål i skolan, på fritiden och i stadsplaneringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum