BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris genomför en nationell samling för varje barns rätt att slippa våld

Dela

Onsdag den 17 november arrangerar Bris en fullmatad eftermiddag med fokus på aktuell kunskap och samtal om barnets rättigheter, om barns utsatthet för våld och om hur olika aktörer tillsammans genom samverkan kan stärka skyddet för varje barn – för ett liv fritt från våld.

Som första land i världen, antog Sverige 1979 lagen mot barnaga och sedan 2020 är barnkonventionen svensk lag. Men fortfarande utsätts allt för många barn av våld, övergrepp och kränkningar. Det är också några av de vanligaste orsakerna till att barn söker stöd hos Bris.

– Bris startade som en reaktion på våld mot barn i hemmet, för hela 50 år sedan. Sedan dess har mycket hänt vad gäller barns status och samhällets skydd. Ändå vet vi att allt för många barn lever med utsatthet för våld. Nu behöver samhället återigen ta krafttag och vi behöver en bred mobilisering för att skydda varje barn från våld, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Genom åren har tusentals människor engagerat sig för att barn ska få det bättre i samhället. Vi har kommit långt, men är inte klara. Tillsammans måste vi fortsätta kämpa för varje barns rätt att slippa våld.

Hittills är över 700 personer som på olika sätt jobbar med frågan anmälda till den digitala samlingen.

Program och medverkande:

  • Lena Hallengren, Sveriges socialminister, inleder nätverksträffen.
  • Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare inledningstalar om vikten av en bred mobilisering för varje barns rätt att slippa våld.
  • Thomas Hammarberg, riksdagsledamot och en av världens främsta människorättsexperter och Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog, samtalar om barnets mänskliga rättigheter under ett halvt sekel.
  • Klas Bergling, director på Tim Bergling Foundation talar om vikten av samverkan i frågor som rör barn och unga och civilsamhällets roll i detta.
  • Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare och projektchef på SKR föreläser om Kraftsamlingens arbete regionalt och nationellt utifrån artikel 19 i barnkonventionen - våld mot barn.
  • Fredrik Malmberg, generaldirektör på Specialpedagogiska myndigheten samt särskild utredare till en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, berättar om arbetet med strategin, bakgrund, ambitionen och viktiga delar i processen framåt.
  • Anna Norlén, leg psykolog och leg psykoterapeut samt verksamhetschef och rektor vid Ericastiftelsen. Att utsättas för våld kan skada alla. Ändå är det sällsynt att små barn erbjuds specialiserad behandling efter våldsutsatthet. Anna kommer att prata om hur vi kan hjälpa när små barn drabbats av våld.
  • Eva Looström, processledare från Göteborgs Stad berättar om hur hon under många år engagerat sig för att stärka barns rättigheter i Angered.
  • Carina Eliason, områdeschef vid VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer kommer att berätta om regionens rutiner med att fråga barn och unga om våld, bland annat genom bildstöd.
  • Tannaz, juridikstudent som tidigare deltog i UR:s serie Rättighetsbärarna kommer att berätta om sina erfarenheter med myndigheter och varför det är viktigt att lyssna på barnen och se barn som rättighetsbärare.

Moderatorer för träffen är Pernilla Warberg och Edvin Johansson.

Programmet sänds digitalt från Göteborg, kl.13.00-16.00.

Kan ses via denna länk:  https://us02web.zoom.us/j/81728820775

Om Bris nätverk

Bris nätverk samlar över 6000 personer över hela landet som arbetar för och med barn. Nätverket möjliggör möten, dialog och samverkan och är en källa till inspiration, kunskapspåfyllnad och erfarenhetsutbyten kring frågor som rör barns rättigheter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny SIFO visar: En av tre vuxna har känt oro för att ett barn i deras närhet far illa – men många saknar kunskap om hur de bör agera17.10.2021 19:05:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje vuxen har känt oro för ett barn som de vet eller misstänker far illa i sitt hem. Samtidigt är en majoritet av alla vuxna osäkra på vad de borde göra i en sådan situation. Tydligt är att det behövs mer kunskap hos vuxna för att skydda barn från att fara illa. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Bris.

Idag fyller Bris 50 år: ”Nu är det dags för en ny bred mobilisering för att skydda barn från våld”1.9.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag, för femtio år sedan, grundades folkrörelsen Bris – utifrån den då radikala idén att vuxna inte skulle slå sina barn för att uppfostra dem. Trots att samhället förändrats oerhört sedan dess är våld, övergrepp och kränkningar fortfarande bland de vanligaste ämnena när barn söker stöd hos Bris – och utsattheten finns främst i hemmet.

Var tolfte barn i Sverige har föräldrar med skulder hos Kronofogden22.6.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nästan 177 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, men det finns stora skillnader mellan olika kommuner. I Lomma är det färre än ett av sextio barn, i Ljusnarsberg ett av fyra. – Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum