BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Kronofogden uppmärksammar barns oro över pengar

Dela

Det finns barn som lever i ekonomisk utsatthet och bär på en stark oro över pengar. Kronofogden och Bris lanserar därför animerade filmer för barn om ekonomisk utsatthet. Här möter vi David, Afsana och Isak som alla vet hur det är att oroa sig för pengar.

Kronofogden möter varje dag människor i svåra ekonomiska situationer. Många gånger finns det barn i familjen – barn som bär på en stark oro för pengar. Många barn lägger en stor del av ansvaret på sig själva och känner sig ensamma i sin situation. Kronofogden har därför i samverkan med Bris tagit fram animerade filmer för barn. Filmerna uppmuntrar barnen till att ta kontakt med Bris där de får hjälp av erfarna kuratorer om de är oroliga.

– Vi har sett att barn ofta upplever att de får för lite information och att de inte alltid förstår den information de får. Och när barn inte får svar på sina frågor förvärras oron. Med de här nya filmerna informerar vi barnen på ett begripligt sätt. Vi vill minska barnens oro och visa att de kan få stöd, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde på Kronofogden.

 Bris har lång erfarenhet av att stötta barn i utsatta situationer och har ungefär 25 000 stödjande kontakter varje år. Alla under 18 kan anonymt höra av sig till Bris varje dag, året runt, genom att mejla, chatta, ringa 116 111 eller chatta med Brisbot på Facebook Messenger eller Kik. Bris erbjuder också ett indirekt stöd till barn genom Bris vuxentelefon om barn. Där kan vuxna få vägledning och information om hur de kan bidra till att förändra ett barns situation till det bättre.

– Barn har rätt att få information i frågor som rör dem och det är alltid de vuxnas ansvar att se till att informera barnet. Vår förhoppning är att de här filmerna kan få barn som känner sig oroliga över pengar att se att de inte är ensamma och att det inte är deras fel. Vi vet att det blir bättre att prata med någon om man har det svårt och det går alltid bra att vända sig till Bris, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Film 1: Fotbollen

https://www.youtube.com/watch?v=Js_B9dmQMdk

Film 2: Sommarlovet

https://www.youtube.com/watch?v=93dL8v1xHZk

Film 3: Hembesöket

https://www.youtube.com/watch?v=YYJom2e_0eI

För mer information, kontakta: 
Silvia Ernhagen, kommunikationschef 
silvia.ernhagen@bris.se 
070-160 88 09 

Tina Häggmark, Kronofogden 
tina.haggmark@kronofogden.se 
070-207 19 30 Barnens rätt i samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och unga samt upprätta möjligheter för dem att föra en dialog med vuxna. FN:s konvention om barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.se .

Bris telefonnummer för barn och unga: 116 111  

Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50   

PG: 90 15 04-1

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum