BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris önskar barnkonsekvensanalys från C

Dela

Annie Lööf lade själv ribban högt genom att inleda sitt tal med att utgå från ett enskilt barns berättelse. Därför hade Bris önskat att de förslag som sedan presenterades även konkretiserades och utvecklades utifrån barnkonventionen.

Centerledaren Annie Lööf fokuserade på integration, jämställdhet och tillgänglig vård i sitt partiledartal på politikveckan i Järva. Centerpartiet har ett starkt engagemang och en hög ambitionsnivå i barnrättsfrågor och därför hade Bris önskat att talet även innefattat analys av hur deras förslag kan syfta till att stärka barnets rättigheter i Sverige.

För det är viktigt att hitta sätt att utjämna ojämlikheten i grundskolan idag – inte bara för att det är en framtidsfråga utan för att förbättra barns livsvillkor i Sverige här och nu. På samma sätt är det viktigt att se över utbetalningen av försörjningsstöd till båda föräldrarna – men familjepolitiska frågor måste alltid involvera barnrättsperspektivet och ta sin utgångspunkt i vad som är barnets bästa.

Detsamma gäller förslaget om integrationsförskola, som ska syfta både till att ge nyanlända barn möjlighet till en god start i livet och en väg in i samhället, men också till att sänka trösklar för föräldrar att komma in på arbetsmarknaden eller i studier. Även här behövs en barnkonsekvensanalys av vad som krävs av en sådan förskola, mer än ett tryggt knä, särskilt eftersom det kan handla om barn i särskilt utsatta situationer.

Till sist lyfte Annie Lööf den oerhört viktiga frågan om ojämlikheten i livsvillkor runtom i Sverige. Att ohälsotalen drabbar människor i vissa områden eller orter hårdare, att den förväntade livslängden kan skilja upp till 7 år mellan olika geografiska platser. Samtidigt ser tillgången till vård väldigt olika ut runtom i landet. Även detta är i allra högsta grad en barnrättsfråga där Bris ser att den regionala ojämlikheten slår allra hårdast mot barn. Det faktum att ett barn bor i glesbygden kan i sig vara ett hinder mot att få sina rättigheter tillgodosedda. Bris välkomnar förslag som tar sig an den stora utmaningen att utjämna regionala skillnader.

Annie Lööf lyfte frågor som alla är viktiga för att förbättra barns livsvillkor i Sverige, och Bris önskar att hon nästa gång utmanar sig själv lite ytterligare i att tydligt formulera hur hennes förslag även bidrar till bättre samhälle för barn.

Nyckelord

Kontakter

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum