BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris: oroande att psykisk ohälsa ökar bland 11-åringar

Dela

Idag presenterar Folkhälsomyndigheten nya resultat från studien Skolbarns hälsovanor, som visar att allt fler 11-åringar i Sverige lider av psykosomatiska symtom såsom sömnbesvär, nedstämdhet eller ont i magen. Bris dagliga kontakter med barn bekräftar tyvärr bilden.

Psykisk ohälsa är det vanligaste ämnet när ett barn kontaktar Bris. 2017 handlade 36 procent av samtalen till Bris om psykisk ohälsa, allt ifrån ångest och nedstämdhet till att vilja skada sig själv eller inte orka leva längre.

– Den utveckling vi ser visar att den psykiska ohälsan har bitit sig fast bland tonåringar och kryper nu också lägre ner i åldrarna. Det är en väldigt allvarlig utveckling och något som syns i våra kontakter med barn. I åldersgruppen 10-12 år handlar 3 av 10 samtal till Bris om psykisk ohälsa, säger Magnus Jägerskog i en kommentar.

Folkhälsomyndighetens undersökning visar även att skolstressen ökar i alla åldrar för flickor, och bland de äldre pojkarna. Även skolstress är ett mycket vanligt ämne i Bris stödverksamhet.

– Att skolstressen nu ökar är allvarligt, men tyvärr inte förvånande.  Vi ser hur barn pressas på ett ibland orimligt sätt i skolan, utan att få tillgång till stöttande insatser eller stöd om de mår dåligt. Det finns uppenbara problem i skolan och med betygssystemet, och det hänger ihop med den psykiska ohälsan bland barn och unga, säger Magnus Jägerskog.

Folkhälsomyndigheten och Bris arrangerar ett seminarium idag kl 16 på Järvaveckan med rubriken Barn har rätt att må bra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum