BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn och unga hela sommarlovet

Dela

Förra året hade Bris över 4000 kontakter under sommarlovet, en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Även i år har Bris öppet som vanligt i chatt, mejl och telefon.

Barn som mår dåligt eller som lever i en utsatt situation riskerar att bli ännu mer isolerade och ensamma under sommarlovet då vardagen tar paus. Bris kuratorer finns på plats som vanligt varje dag för att lyssna, stötta och stärka barn i att hantera sin situation.

– Förra året hade Bris kontakt med många barn som hade svårt att släppa skolan under sommarlovet. Det handlade om nervositet, ångest eller rädsla inför skolstarten, men också om stress och betygshets. Barn behöver få möjlighet till vila och återhämtning under sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

”Nu har jag haft sommarlov lite mer än en vecka. Jag stressar redan nu inför skolan, 9 veckor före jag börjar.”

”Det känns inte som jag kommer klara att gå till skolan när den börjar. Innan sommarlovet vaknade jag varje dag med en sån ångest som kändes som att jag satt fast i golvet och inte kunde gå ut.”

Det jag får ångest över när jag tänker på sommarlovet är att jag kommer sakna alla så otroligt mycket. Vet inte hur jag ska klara mig ensam. Jag ska heller inte göra något speciellt på sommarlovet och då kommer jag lätt hamna i negativa tankar.”

Liksom under resten av året är psykisk ohälsa det vanligaste ämnet när ett barn kontaktar Bris. Barn beskriver att de lämnas ensamma med ångest och oro, och att det skapar ångest att ha ett helt sommarlov med oceaner av oplanerad tid framför sig.

Andra ämnen som brukar vara vanliga under sommarlovet är familj och familjekonflikter, vänner, och våld, övergrepp och kränkningar. Många barn har pratat om ensamhet, tristess och bristande rutiner under sommaren. Det kan handla om allt ifrån att känna sig rastlös och uttråkad, till att inte få bukt med sin ångest när vardagens rutiner tar paus.

Bris har öppet för barn och unga via telefon (116 111), chatt och mejl varje dag kl 14-21.
Bris vuxentelefon om barn har öppet vardagar kl 9-12 på 0771-50 50 50.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum