Naturvetarna

Brist på personal ger haltande testning

Dela

En av anledningarna till att covid 19-tester inte analyseras i den takt som behövs, är att det saknas rätt kompetens i labben. Regionerna har brist på och svårt att rekrytera biomedicinska analytiker, visar en undersökning från Naturvetarna, som intervjuat såväl personal som arbetsgivare i regionerna.

Regionerna har svårt för att rekrytera och behålla medarbetarna som arbetar med de viktiga analyserna av covid-19-testerna. I flera regioner vittnar såväl medarbetare som chefer om att bemanningen är för låg. Skälen till detta är den dåliga löneutvecklingen och att det finns få karriärmöjligheter för yrkesgruppen inom regionen.

9 av 10 känner sig inte värdesatta

Studien visar att 9 av 10 inte känner sig värdesatta av sin arbetsgivare, då löneläget är för lågt. 8 av 10 svarar att löneförhöjningarna inte speglar deras goda prestationer. Runt hälften uppger att det finns få möjligheter till att göra karriär inom regionen.

Ett exempel: En senior biomedicinsk analytiker anställd av Region Uppsala tjänar i dag i genomsnitt cirka 7 000 kr mer när denna går i pension än en nyanställd nyexaminerad kollega, som går in på ungefär 26 000 kr.

Många lämnar för privat sektor

Dessa faktorer gör att många väljer att gå över till privat sektor. Närmare 25% har bytt från att arbeta inom regionen till privat sektor under de senaste åren.

- Det här är ett stort problem för sjukhusen. De behöver både behålla och rekrytera fler biomedicinska analytiker. Att då inte erbjuda marknadsmässiga löner är en strategi dömd att misslyckas, både vad gäller nyrekrytering som att behålla befintlig personal, säger Per Klingbjer.

Att det råder stor brist på utbildad personal inom området, skapar stress och påverkar arbetsmiljön negativt i regionerna. I den pressade situationen under pandemin har denna problematik förstärkts.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum