Tidningsutgivarna

Brister i insyn av myndighetshantering av pandemin

Dela

Regeringens egen utredning (Ds 2021:35) av hur medier och allmänheten med stöd av offentlighetsprincipen kunnat granska myndigheternas hantering av covid-19-pandemin, konstaterar att det förekommit såväl direkta som indirekta inskränkningar. Branschorganisationen TU – Medier i Sverige anser att utredningen kunde ha varit skarpare i sin kritik.

"Utredningen som gjorts på uppdrag av justitieminister Morgan Johansson är en bra genomgång som visar att det förekommit flera inskränkningar i offentlighetsprincipen och meddelarfriheten som påverkat möjligheten till insyn", säger TU:s vd Johan Taubert.

Flera av TU:s medlemmar har vittnat om problem och överdrivet hemlighetsmakeri när myndigheter tillämpat olika sekretessparagrafer. Mediernas strävan efter att kunna berätta och informera har därmed inte tillgodosetts. Mot den bakgrunden anser TU att utredningen kunde ha varit skarpare i sin kritik.

"Det viktiga är egentligen inte att peka ut syndabockar utan att tydliggöra vad som inte fungerat och hur det kan undvikas i framtiden", säger Johan Taubert. "Utredningen ger viktiga lärdomar och slutsatser att dra, för såväl myndigheter som ansvariga politiker, för att de ska kunna leva upp till sina skyldigheter och garantera insyn, i enlighet med offentlighetsprincipen."

TU utgår från att de berörda noga tar till sig innehållet i denna promemoria och omsätter dess rekommendationer i praktiken. En viktig utgångspunkt är då att offentlighetsprincipen utgör grundvalen för ett fritt och öppet samhälle och att detta måste vara en självklar inställning från myndigheternas sida.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

Offentlighetspriset 2022 till Vingåkers kommun28.11.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Vingåkers kommun är årets mottagare av Offentlighetspriset. Priset är instiftat av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) för att värna offentlighetsprincipen – som är en grundläggande förutsättning för ett öppet samhälle – samt markera vikten av att den upprätthålls. Vingåkers kommun får priset för sitt tydliga uttalade mål om transparens – och att i praktiken efterleva det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum