Akavia

Brister i jämställdhet tydligare under covid-19

Dela
Pandemin slår olika mot kvinnor och mäns arbetsliv, visar en undersökning från Akavia. Män får mer stöd på jobbet och får oftare resurser de ber om. Fler kvinnor än män permitteras och arbetssituationen för kvinnor är mer kritisk. Samtidigt behövs jämställdheten än mer nu under pandemin, något både män och kvinnor tjänar på. Det är något Akavia vill belysa i dag på Internationella mansdagen.
"Om jämställdhetsarbetet tappar fart kan även det som hittills har åstadkommits glömmas bort eller prioriteras ner", säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.
"Om jämställdhetsarbetet tappar fart kan även det som hittills har åstadkommits glömmas bort eller prioriteras ner", säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

Akavia har undersökt hur Covid-19 påverkar medlemmarnas arbetssituation. Resultaten visar på en stor skillnad hos kvinnor och män:

  • 15 procent av kvinnorna och 10 procent av männen anger att de hade permitterats med anledning av covid-19.
  • 23 procent av kvinnorna och 16 procent av männen menar att sannolikheten att permitteras, varslas eller sägas upp på grund av covid-19 är hög.
  • 71 procent av kvinnorna är nöjda med stödet från närmaste chef för att hantera covid-19, jämfört med männen där 77 procent är nöjda.

– Det är mycket bekymrande och en väg bakåt i utvecklingen, som varken gynnar medarbetare eller verksamheter och där kvinnor riskerar sämre möjligheter att försörja sig. Arbetsplatser bör undersöka pandemins effekter på kvinnors och mäns förutsättningar i arbetslivet och fler åtgärder bör sättas in för att förbättra jämställdheten, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

Vid en kris behöver arbetsgivare fatta snabba beslut och hitta nya, smarta lösningar. Ett sätt att lyckas med detta är att fokusera på jämställdhet. Genom att prioritera jämställdhet får arbetsgivare bredare perspektiv, mer underbyggda beslut och bättre problemlösning, vilket behövs än mer nu under Covid-19

– Jämställdhet innebär att agera rättvist och tillvarata kunskap och engagemang hos samtliga medarbetare, såväl män som kvinnor, säger Ulrika Husmark och fortsätter:

– Om jämställdhetsarbetet tappar fart kan även det som hittills har åstadkommits glömmas bort eller prioriteras ner. Arbetet är en färskvara, och om det inte ges tid, resurser och mandat – och att ledningen visar vägen – är risken att inget händer.

Fakta:

Undersökningen har besvarats av drygt 2 300 medlemmar.

19 procent av kvinnorna uppger att det krävs både ekonomiska och personella resurser för att hantera arbetsuppgifter kopplade till Covid-19, för män var siffran enbart 10 procent.

När frågan bara gällde personella resurser var skillnaden mellan kvinnor och män ännu större; 29 procent av kvinnor behöver mer resurser, medan bara 13 procent av männen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Om jämställdhetsarbetet tappar fart kan även det som hittills har åstadkommits glömmas bort eller prioriteras ner", säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.
"Om jämställdhetsarbetet tappar fart kan även det som hittills har åstadkommits glömmas bort eller prioriteras ner", säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye