Kungliga Operan

Brittenvår i Stockholm

Dela
Den brittiske kompositören Benjamin Britten är välkänd i den klassiska världen men kanske lite mer av en doldis för operapubliken. Han beskrivs ofta som den klassiska musikens underbarn under 1900-talet. I vår kan stockholmarna uppleva Britten på både Folkoperan och Kungliga Operan. Först ut är Folkoperan med The Turn of the Screw och senare i vår har En midsommarnattsdröm premiär på Kungliga Operan, regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.
The turn of the screw och En midsommarnattsdröm 2023. Foto: Folkoperan/Mats Bäcker, Nadja Sjöström samt Kungliga Operan/Carl Bengtsson
The turn of the screw och En midsommarnattsdröm 2023. Foto: Folkoperan/Mats Bäcker, Nadja Sjöström samt Kungliga Operan/Carl Bengtsson

»Britten är kanske den största operakompositören i modern tid. Varför spelas han inte oftare? Nu får stockholmarna äntligen frossa i Britten. Två mästerverk på samma vår. Först täta kammaroperan med viktoriansk skräck, sedan den lika geniala versionen av Shakespeares En midsommarnattsdröm. Dubbla känslor, hisnande psykologiska avgrunder. Spänning och förundran. Det oförklarliga«, säger Tobias Theorell, konstnärligt chef på Folkoperan samt regissör för En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan.

The Turn of the Screw baseras på Henry James kortroman med samma titel och har beskrivits som världens bästa spökhistoria. Två föräldralösa barns utsatthet och oskuld belyses i en obehaglig kontext av kontroll och maktutövning. Vad är verklighet och vad är inbillning? Vi kliver in i en värld av mystik och till synes oskyldig skönhet som visar sig dölja en obehaglig hemlighet. För regi står brittiskan Annilese Miskimmon, konstnärlig chef på English National Opera.

Den 29 april är det premiär på Kungliga Operan för Brittens En midsommarnattsdröm, som är en bearbetning av Shakespeares odödliga komedi. Verket har inte spelats på Operan på 60 år. Även här har Britten utformat en opera som undersöker mystiken i det undermedvetna men också förmågan till förvridna verklighetsuppfattningar. Tobias Theorells version har underrubriken ”en evig saga för vilsna vuxna” och här blir berättelsen ett utforskande av det undermedvetna långt från sagans trolska skogsmiljö. Skogen är här istället en plats där kärleksparen får se sin verklighet i vitögat och den äktenskapskris som Oberon och Titania genomlider äventyrar hela världens existens. I rollen som Älvdrottningen Titania ser vi Elin Rombo, Älvkungen Oberon spelas av Rodrigo Sosa Dal Pozzo och Robert Fux gör rollen som Puck. 

The Turn of the Screw spelas 1-26 februari på Folkoperan. En midsommarnattsdröm spelas från 29 april till 25 maj på Kungliga Operan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

The turn of the screw och En midsommarnattsdröm 2023. Foto: Folkoperan/Mats Bäcker, Nadja Sjöström samt Kungliga Operan/Carl Bengtsson
The turn of the screw och En midsommarnattsdröm 2023. Foto: Folkoperan/Mats Bäcker, Nadja Sjöström samt Kungliga Operan/Carl Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Passion och pengar - allt sätts på spel i Tjajkovskijs Spader dam16.3.2023 15:29:41 CET | Pressmeddelande

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter är tillbaka på Kungliga Operan, nu i rollen som grevinnan i en konsertant uppsättning av Spader dam. Med sig på scenen har hon bland andra den internationellt hyllade sopranen Yana Klein i rollen som Lisa och tenoren Kristian Benedikt, som med kort varsel ersätter Aleksandrs Antonenko i rollen som Herman. Kungliga Hovkapellet leds av musikchef Alan Gilbert.

Roland Pöntinen möter Alan Gilbert och Kungliga Hovkapellet21.2.2023 10:03:51 CET | Pressmeddelande

Världspianisten Roland Pöntinen gästar Kungliga Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert för två konserter på Kungliga Operans stora scen den 11 och 15 mars. »Pianokonsert nr 22 är en av Mozarts finaste, men av någon anledning spelas den inte så ofta. Verket är dock en riktig pärla och vid uruppförandet begärde publiken att få höra den vackra andra satsen en gång till«, säger Roland Pöntinen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum