Stiftelsen Skansen

Bröd i lust och nöd 6 - 7 oktober

Dela

Den första helgen i oktober handlar det om bröd och säd på Skansen. I Väla skola kan man lära sig om sädesslagen, i Skånegården avhandlas surdegens mysterier och i Järnhandlarbostaden kan man beskåda den nyinköpta och moderna elspisen.

Kakbak i järnhandlarens kök.
Kakbak i järnhandlarens kök.

Nödårsbröd med ekollon
Under nödår fick man dryga ut mjölet. I Älvrosgården kan man se hur familjen gjorde barkbröd på 1830-talet. Kornmjölet blandades ut med bark och potatis. Nödåret 1867 fick familjen i halländska Oktorpsgården använda ekollon för att dryga ut brödet. 

Gorån till middagsbjudningen
Det unga paret i Boktryckarbostaden väntar gäster till söndagsmiddagen. Mamsell har fullt upp med förberedelserna i köket och gör nygräddade rullrån i den öppna spisen. Tiden här är 1840-tal. 

Hjälp till att mala
I Back Mats stuga vid Moragården är alla barn välkomna att mala och baka som förr i tiden.

Tunnbrödsbakning
I Bagarstugan bakas tunnbröd av korn i den vedeldade ugnen.

Rågkakor och förrådsbröd
I Väla skola lär man sig skillnaden på råg, vete, korn och havre. Lärarfrun gräddar rågkakor i järnspisen. Tvärs över vägen har statarhustrun bakat rågbröd av sin mjölranson. Det kallas förrådsbröd och tiden är 1920-tal.

Köp hem ett bröd
I Bageriet i stadskvarteret säljs ett unikt surdegsbröd anno 1877 med råg, pomerans och fänkål, men också linfrölimpor och skräddarkakor.

Surdegsbröd med bagarmästare Manfred Enoksson
Mor Bengta i Skånegården gräddar surdegsbröd i stenugnen. Här kan man också träffa surdegspionären Manfred Enoksson från Saltå Kvarn. Han berättar om den svenska surdegstraditionen och hur man kan sätta en rågsurdeg med hjälp av en surdegsstart som delas ut på plats. Han visar också gamla spannmålssorter som dinkel, emmer och ölandsvete.

Den moderna kakan

Hos järnhandlarfamiljen är det 1930-tal och i den nyinköpta elspisen bakar man kaffebröd med stor precision.

Bröd i lust och nöd pågår 6 - 7 oktober 

Bilder

Kakbak i järnhandlarens kök.
Kakbak i järnhandlarens kök.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Barkbröd i Älvrosgården.
Barkbröd i Älvrosgården.
Ladda ned bild
Bak pågår i Bagarstugan.
Bak pågår i Bagarstugan.
Ladda ned bild
Brödbak. Bread. Foto: Marie Andersson/Skansen
Brödbak. Bread. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum