Konkurrensverket

Bromöllas samarbetsavtal om renhållning var en otillåten direktupphandling

Dela

Bromölla kommuns samarbetsavtal med Kristianstads Renhållnings AB var inte ett sådant samarbete mellan upphandlande myndigheter som är undantaget från krav på annonsering. Eftersom kommunen inte annonserade avtalet enligt upphandlingsreglerna utgör det en otillåten direktupphandling, enligt Konkurrensverket.

Det var i januari 2021 som Bromölla kommun slöt ett samarbetsavtal med Kristianstads Renhållnings AB om samverkan i renhållningsfrågor. Avtalet omfattade flera olika tjänster, bland annat it, kommunikation, avfallskompetens och kundtjänst. Avtalet, som löper från och med den 1 januari till och med den 31 december 2021, har inte annonserats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Det finns särskilda möjligheter för myndigheter att samverka om de som deltar bidrar genom att samarbeta i ett samarbetskoncept. Det avtal som Bromölla ingick med Kristianstads Renhållning innebär i praktiken att renhållningsbolaget utför vissa tjänster åt kommunen mot ersättning. Av omständigheterna framgår att avtalet inte utgör ett sådant samarbetskoncept som undantas i LOU.

– Att upphandlande myndigheter samarbetar för att kunna tillhandahålla offentliga tjänster på ett resurseffektivt sätt är bra, men det är viktigt att säkerställa att myndigheternas samverkan sker i enlighet med upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Ett avtal om samverkan där en parts bidrag till samarbetet huvudsakligen består i ersättning för utförda tjänster är inte undantaget från upphandlingsplikten. Det avtal som Bromölla kommun ingick var därför en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu vänder sig till Förvaltningsrätten i Malmö och yrkar att kommunen ska betala 110 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Sophia Anderberg, processråd, 08-700 15 63

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Uppsatser om plattformsmarknader och om överprövningar belönas i Konkurrensverkets uppsatstävling10.12.2021 14:03:03 CET | Pressmeddelande

Hur konsumenterna påverkas av sammanslagningar på plattformsmarknader, om EU:s konkurrensrätt kan och bör användas för att stävja långtgående datainsamling från dominerande plattformar och direktupphandling som en följd av en utdragen överprövningsprocess. Det är ämnen för de uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2021.

Konkurrensverket vill få avgjort i domstol vem som är upphandlande myndighet10.12.2021 12:06:59 CET | Pressmeddelande

Karlskrona kommun gjorde fel som ingick ett avtal om drift av ett serveringskök utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Det anser Konkurrensverket som yrkar att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket vill också att domstolen avgör om det är kommunen eller kommunens funktionsstödsnämnd som är ansvarig för upphandlingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum