Trafikverket

Bron över Kalix älv öppnas tidigare än beräknat

Dela

Trafikverket har tillsammans med entreprenören arbetat dygnet runt med att förstärka älvbotten vid ett av brofästena vid Kalixbron. På lördag 8 februari klockan 12:00 kan bron åter öppnas för trafik, en vecka tidigare än beräknat.

- Förutsättningarna har varit utmanande, men alla inblandade har jobbat stenhårt och visat på ett stort engagemang, säger Jesper Klefsjö, distriktschef Investering Nord på Trafikverket.

Det var under förra torsdagen som E4-bron över Kalix älv stängdes av efter att förändringar i älvbotten vid ena brostödet upptäckts under en av de återkommande dykinspektionerna. Sedan dess har Trafikverket och entreprenören jobbat dygnet runt för att åtgärda brostödet och göra det möjligt att åter kunna färdas säkert över bron.

- Vi har under hela arbetet haft säkerheten i fokus. Och det känns jättebra att vi nu, tidigare än beräknat, kan trafikera bron på ett tryggt sätt. Vad som orsakade förändringarna på älvbotten som gjorde att vi tvingades stänga är för tidigt att svara på i nuläget, men vi fortsätter att noggrant utreda orsaken, säger Klefsjö.

Under tiden som bron har varit avstängd har trafiken letts om från Åkroken via väg 721 över Gammelgården samt väg 720 genom Näsbyn. Denna omledning kommer att avvecklas så fort trafiken på E4-bron släpps på.

- Trafikverket har full förståelse för att det har varit en jobbig tid för alla som har berörts. Vi vill rikta ett stort tack till närboende och trafikanter som visat både hänsyn och förståelse, säger Klefsjö

Nyckelord

Kontakter

Jesper Klefsjö, 010-123 44 20, chef för investeringsprojekt på Trafikverket Region Nord
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Bild från gjutningsarbetet vid E4-bron, Kalix
Bild från gjutningsarbetet vid E4-bron, Kalix
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum