Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Brooke McCarty-Williams - Årets MVP i SBL Dam

Dela

Under slutspelet i Svenska Basketligan Dam delar vi ut årets utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen 2021-2022. Idag delar vi ut priset Årets MVP - som går till Brooke McCarty-Williams, Luleå Basket!

Alla utmärkelser i SBL Dam röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter, och för andra gången har även supportrar varit med och lagt sina röster på årets utmärkelser. Fansens röster räknas om till 25% av det sammanlagda röstresultatet, och coacher, lagkaptener och medias röster står för 75% av rösträkningen.

Utmärkelserna Årets Lyft, och Årets Matcharrangemang (delas ej ut 2022), delas ut av Svenska Basketbollförbundet. 

Årets MVP: Brooke McCarty-Williams, Luleå Basket

Under sin första säsong i SBL Dam har den 26-åriga amerikanskan dominerat ligan, offensivt som defensivt, och varit grundseriesegrarna Luleå Baskets största stjärna.

Hon har spelat och startat alla 26 matcher i grundserien, 26.9 minuter per match och gjort det både effektivt och med stil. Brooke har under grundserien lett de regerande mästarna och seriesegrarna Luleå Basket i poäng (21.3), assists (3.6) och steals (3.0).

Med Brooke McCarty-Williams som point guard har Luleås anfallsspel varit på en egen nivå, med snitt på 90.8 poäng per match (1:a i SBL Dam) och 20.4 assists per match (1:a), starka anledningar till att laget endast förlorat två matcher under hela säsongen och inledde med 17 segrar i rad

Hennes snitt på 3.0 steals per match (totalt 77 steals) är näst bäst i hela SBL Dam säsongen 2021-2022 (både snitt och totalt). Den 18 december stod hon för säsongsbästa 8 steals mot Wetterbygden. 

I omröstningen till utmärkelsen Årets MVP fick McCarty-Williams nästan hälften av rösterna, 48.90%. Hon var populärst både hos lagkaptener, coacher och media samt hos fansen, och fick 35% mer röster än tvåan Jessica Kelliher.

Det här är Brooke McCarty-Williams fjärde individuella utmärkelse den här säsongen. Tidigare har hon även blivit utsedd till Årets Artist, Årets Försvarare och Årets Guard.

Kommentar till utmärkelsen:
"I en klass för sig. Vare sig det handlar om anfall, försvar eller ledarskap, hon presterar utöver det vanliga. Lagkaptener, coacher, media och fansen är överens - årets MVP är Brooke-McCarty-Williams!"

Röstresultat Topp 10 - Årets MVP

    Coacher, Lagkaptener & Media Fans  
# ÅRETS MVP (av 75 %) (av 25 %) TOTALT (100%)
1 Brooke McCarty-Willams, Luleå Basket 45 3,9 48,90%
2 Jessica Kelliher, Visby Ladies 10,7 3 13,70%
3 Mehryn Kraker, Östersund Basket 10,7 2,4 13,10%
4 Elin Ljunggren, Alvik Basket 4,3 2,7 7,00%
5 Brooke Johnson, Borås - 3,3 3,30%
6 Bria Goss, Luleå Basket 2,2 0,4 2,60%
7 Tiffany Brown, A3 Basket - 2,2 2,20%
- Jaelyn Brown, Norrköping Dolphins 2,2 - 2,20%
8 Taylor Murray, Norrköping Dolphins - 1,9 1,90%
9 Chanette Hicks, Mark Basket - 1,5 1,50%
10 Doniyah Cliney, IK Eos Lund - 0,6 0,60%
- Övriga - 3,1 3,10%

Regler för omröstningen
- Coacher, Lagkaptener och Medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
- Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.
- Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.
- Endast coacher och spelare som deltagit i 15 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslaget samlas för juniläger10.5.2022 14:22:31 CEST | Pressmeddelande

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och förbundscoacherna har valt att ta ut en ung trupp som ska få chansen att visa upp sig inför fortsättningen av EM-kvalet. – Det är en mix av collegespelare, SBL-spelare och några yngre utlandsproffs som varit med tidigare. Att vi inte har några kvalmatcher i sommar ger oss nu chansen att få jobba med dessa spelare och se vilka som kan slå sig in i truppen i november, säger förbundscoach Ira Otamiri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum