Brå

Brott i arbetslivet vanligare i kvinnodominerade yrken

Dela
Utsatthet för brott i arbetslivet skiljer sig åt mellan olika yrkesgrupper. Den är större inom kvinnodominerade yrken, men få av brotten polisanmäls. Utsatthet för yrkesrelaterade brott mot person har ökat från 2,5 procent till 4,0 procent under åren 2008-2016. Det visar en kortanalys som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag.

Av de förvärvsarbetande i åldern 20–64 år uppger i genomsnitt 3,2 procent att de under perioden 2005–2016 utsattes för något yrkesrelaterat brott mot person (hot, misshandel, rån, sexualbrott eller trakasserier). Inom bevaknings- och säkerhetsyrken, till exempel polis och väktare, uppger 21 procent att de blivit utsatta. Men totalt sett är utsattheten större i kvinnodominerade yrken. Inom socialt arbete, till exempel social­sekreterare, uppger 14 procent att de hade utsatts för något yrkesrelaterat brott. Den tredje mest utsatta yrkesgruppen hör till hälso- och sjukvården, såsom sjuksköterskor och vård­biträden, där 6 procent uppger att de utsatts.

– En större utsatthet i dessa yrkesgrupper har troligen att göra med yrkets karaktär. Att ha direktkontakt med andra än sina kollegor, särskilt potentiellt aggressiva personer, samt att utöva kontroll eller makt över andra verkar öka risken att utsättas för hot och våld i arbetet, säger Elisabeth Nordén, utredare på Brå.

Ökningen störst för kvinnor som utsätts för sexualbrott
Den yrkesrelaterade utsattheten för brott mot person har ökat under åren 2008–2016, och utvecklingen har sett likartad ut för kvinnor och män. En markant ökning syns framförallt i andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott på arbetsplatsen.

– Ökningen hänger samman med en generell uppgång i andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott. Förutom en faktisk ökning i yrkesrelaterade sexualbrott kan det delvis handla om att minskad tolerans för sexualbrott leder till att fler berättar vad de varit med om, säger Elisabeth Nordén, utredare på Brå.

Anser att brottet är en del av arbetet
Nästan tre av fyra yrkesrelaterade brott polisanmäls aldrig. Det som anmäls oftast är rån, av vilka 67 procent anmäls. Misshandel anmäls i 33 procent av fallen, och för hot och trakasserier är motsvarande siffror 26 respektive 23 procent. Av sexualbrotten anmäls endast 13 procent. Det främsta skälet till att inte polisanmäla, uppges vara att händelsen ses som en del i arbetet. Den attityden gäller främst misshandel, men är minst vanlig vid sexualbrott.

Fakta
Kortanalysen bygger på uppgifter från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2006–2017, om förvärvsarbetande i åldern 20–64 år (79 907 personer). NTU är en urvalsundersökning som bygger på intervjuer och som genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Kortanalysen Yrkesrelaterad utsatthet för brott finns på www.bra.se.

För mer information

  • Elisabeth Nordén, 08-527 58 462, e-post: elisabeth.norden@bra.se
  • Thomas Hvitfeldt, 08-527 58 441, e-post: thomas.hvitfeldt@bra.se

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye