Svensk Handel

Brott mot handeln cementerar sig på en hög nivå

Dela

Brottsligheten fortsätter att slå hårt mot svenska handlare. Trygghetsbarometern för det första kvartalet 2022 visar att nästan hälften av butikerna utsatts för brott under den senaste tiden. Utvecklingen är oroväckande och påföljderna för att begå brott i butik måste bli kännbara.

Svensk Handels Säkerhetsindex visar att 47% av handlarna utsattes för brott eller hotfullt beteende under det första kvartalet 2022. Detta är den högsta siffran för ett första kvartal sedan mätningarna startade 2018. Säkerhetsindex för det fjärde kvartalet 2021 var 48%, alltså är situationen förhållandevis oförändrad.

- Tyvärr ser vi fortsatt en negativ trend. Handelns utsatthet stabiliserar sig på väldigt höga nivåer. Jämför vi med hur siffrorna såg ut när vi började mäta 2018 är utvecklingen snudd på brutal säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Brottstypen som gäckar flest handlare är stölder. 41% av handlarna uppger att de under den senaste veckan utsatts för stöld eller ringa stöld i sin butik. Av dessa väljer inte ens hälften (48%) att anmäla brottet. Den vanligaste anledningen är att en polisanmälan sällan leder till åtal eller fällande dom.

"Man ska inte regelbundet kunna begå brott ostraffat"

Svensk Handel ser allvarligt på att mängdbrott så som exempelvis stölder, inte tas på tillräckligt stort allvar, vilket gör att den höga brottsutsattheten tyvärr kommer att kvarstå.

- Situationen som den ser ut nu är ohållbar. Utöver handlares situation måste man även ta de anställda i beaktning. Det ska vara en rättighet att känna sig trygg på jobbet. Påföljderna för individer som begår brott och hotar personal måste skärpas till så att effekten blir avskräckande. Man ska inte regelbundet kunna begå brott ostraffat, avslutar Per Geijer.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: Svensk Handel presenterar årliga branschrapporten Läget i Handeln – med prognos över större delbranscher och fördjupning om handelns tjänster11.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Tisdagen den 17 maj presenteras rapporten Läget i Handeln som detta år innehåller nya prognoser över de största delbranscherna inom sällanköpsvaruhandeln fram till 2030. Utöver en överblick kring var handeln befinner sig idag, behandlas även trender, möjligheter och hot under åren som kommer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum