Linköpings kommun

Brottsförebyggande satsning blir permanent

Dela

På onsdag förväntas omsorgsnämnden göra försöksverksamheten med brottsförebyggande brobyggare permanent. Det uppskattade arbetet med ungdomar som annars riskerar att fastna i kriminalitet kan därmed fortsätta.

– Linköping blir mer och mer av en storstad för varje år. Det är i grunden mycket positivt, men det medför också storstadsproblem som vi behöver kväsa så tidigt som möjligt. Den sociala oron ökar och många ungdomar tror inte på en framtid utan gemenskapen i gängen. Den här verksamheten bidrar till att ändra på det, säger Daniel Andersson (L), ordförande för omsorgsnämnden.

Uppdraget till de två brottsförebyggande brobyggarna startade 2014 som ett ettårigt projekt som förlängdes året ut. Under denna tid har brobyggarna haft närmare hundra ärenden med ungdomar i åldern 12 till 22 år. Insatserna består oftast av motiverande och stödjande samtal i syfte att ge stöd till arbete, utbildning, fritidsaktiviteter och kontakter med myndigheter.

Sedan projektets start har föräldrakontakterna ökat, då fler föräldrar oroar sig över sina barn. Samtliga ungdomar befinner sig i kriminella riskmiljöer eller har ett brottsligt beteende. Flera använder droger och brobyggarna har därför hjälpt till med kontakt med  MiniMaria - en mottagning som erbjuder stöd och behandling förungdomar i åldern 13-20 år.

– Det är viktigt att vi når ungdomarna och får dem att byta riktning på sina liv i tid. Ju tidigare vi når dem, desto lättare är det att få en ny livschans och forma sitt liv till något bra. En tidig insats innebär också framför allt att färre utsätts för brott, säger Daniel Andersson (L).

Verksamheten kostar 1,4 miljoner kronor per år i ett avtal som kan förlängas fram till slutet av 2019.

– Det vi betalar för den här verksamheten är väldigt lite pengar jämfört med samhällets kostnad för missbruksvård, rättsväsende och försörjningsstöd för personer som vi inte lyckas fånga upp i tid, säger Daniel Andersson (L).

För ytterligare information kontakta kommunalråd Daniel Andersson (L) telefon 0722-40 07 71.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum