Svenska kyrkan

Bryt skadliga traditioner - nu startar årets julinsamling

Dela

På söndag startar Act Svenska kyrkans julinsamling. I fokus står flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap och könsstympning.

Miljontals flickor utsätts dagligen för övergrepp som bottnar i djupt rotade åsikter och normer kring kvinnors och flickors roll i samhället. I många länder har människor större förtroende för religiösa ledare än för politiker och myndigheter. Act Svenska kyrkan har som religiös aktör ett unikt nätverk i samhällen där religion har stort inflytande över människors liv och vardag.

– Alla flickor ska själva kunna påverka sin framtid. De ska själva få välja hur och med vem de vill leva sitt liv. De äger rätten att bestämma över sin egen kropp. Förtrycket och övergreppen på flickor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. När kyrkor tar ställning emot exempelvis könsstympning och barnäktenskap, kan en långsiktig förändring i samhället ske, säger Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan.

I julinsamlingen lyfter Act Svenska kyrkan alla flickors rätt till ett värdigt liv och arbetet med att förhindra tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner som krossar drömmar och slår sönder liv.

Luciamanifestation

I samband med årets luciakonserter kommer många av Svenska kyrkans församlingar läsa upp en betraktelse som kopplar ihop legenden om Lucia med dagens situation för många flickor runt om i världen.

– Lucia bröt mot förväntningarna när hon vågade hävda rätten till sin kropp, tro och sina egna val, men för det straffades hon hårt. Än i dag utsätts flickor för samma typ av övergrepp som Lucia utsattes för och miljontals flickor världen över får kämpa för sina rättigheter, säger Susanna Olivin, kampanjledare för julinsamlingen.

Om flickors situation

  • Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag
  • Varje dag könsstympas 10 000 flickor
  • En av tre flickor utsätts för våld under sitt liv

Om Julinsamlingen

Act Svenska kyrkans årliga julinsamling är en av Sveriges största insamlingskampanjer och engagerar tusentals människor över hela landet. Frivilliga och anställda i Svenska kyrkans församlingar sprider information och samlar in pengar till människor som lever i utsatthet.

Kontakta gärna den lokala församlingen för att få information om aktiviteter under julinsamlingen. Sök församling på www.svenskakyrkan.se/sokforsamling

Julinsamlingen pågår från 27 november till och med 6 januari och målet är att samla in 50 miljoner kronor. Läs mer om julinsamlingen här.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum