Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Bryt trenden – fler unga i politiken

Dela

Välkommen till en konferens om hur vi stimulerar fler unga till att vara beredda att ta politiska förtroendeuppdrag och hur vi får unga politiskt förtroendevalda att stanna kvar i sina uppdrag.

Ungpol8
Ungpol8

Den 13 september ordnar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) en konferens för att diskutera hur politiska förtroendeuppdrag ska vara mer attraktiva för unga och hur vi kan inspirera unga som är politiskt förtroendevalda att stanna kvar i sina uppdrag.            

— Idag hoppar en allt för stor andel unga förtroendevalda av sina politiska uppdrag under mandatperioden. Skälen till att man inte behåller politiska uppdrag är många och ibland finns naturliga skäl såsom ändrad bostadsort. Det är viktigt att försöka motverka avhopp så att fler unga finns kvar i de politiska församlingarna, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Förtroendevalda i kommuner och landsting har en allt högre ålder. Unga är underrepresenterade bland politiker jämfört med befolkningen totalt, det visar bland annat statistik från Statistiska centralbyrån.

— Ungas perspektiv och erfarenheter behövs i beslutande församlingar. Beslut blir bättre om de finns med. Det är en viktig demokratifråga att unga inkluderas och finns med, säger Lena Nyberg.

Konferensen riktar sig till ledande kommunpolitiker, verksamma och avhoppade unga förtroendevalda, politiska ungdomsförbund och företrädare för några pilotkommuner som MUCF samarbetar med.

Datum och tid: tisdag 13 september kl.10.00–16.00 
Plats: City Conference Centre, Drottninggatan 71b i Stockholm. 

Bakgrund 
MUCF har av regeringen fått i uppdrag att genomföra insatser för att få flera unga kvinnor och unga män att ta på sig uppdrag som politiskt förtroendevalda. Vi ska också komma med förslag på hur man kan motverka att unga politiker väljer att lämna sina uppdrag i förtid.

Pressansvarig Kinna Brundin, telefon 070-663 39 18, e-post kinna.brundin@mucf.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum