World Childhood Foundation

#BRYTTYSTNADEN: Ny Childhood-kampanj synliggör hur vi kan förebygga sexuella övergrepp mot barn.

Dela
Ett av fem barn i Sverige utsätts för sexuella övergrepp – men de går att förhindra. Den 18 november, på den europeiska dagen för att skydda barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp, lanserar Childhood en kampanj med syfte att bryta tystnaden kring övergrepp mot barn.

Under de senaste veckorna har #metoo satt fingret på en av de mest grundläggande frågorna – allas rätt till sin egen kropp, oavsett om man är kvinna, man eller barn. Behovet av att prata är stort och många av de som berättar vittnar om sexuella ofredanden och övergrepp som började redan när de var barn. De talar om hur svårt det var att som barn faktiskt förstå att det som hände inte var okej och hur de blev lämnade med en obehagskänsla och otrygghet som var svår att sätta ord på, men som i många fall förföljt dem upp i vuxen ålder.

Ett av fem barn utsätts

”Ett av fem barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp*. Fastän det är så många som drabbas pratar vi väldigt lite om det och framför allt inte ur barnens perspektiv. Därför vill vi att samtalet om övergrepp och integritet ska börja redan i barndomen, tillsammans med barnen. Då kan man förebygga många övergrepp innan de sker och ge de barn som redan utsatts förutsättningar att förstå och berätta”, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på World Childhood Foundation.

Med sin kampanj vill Childhood synliggöra barnperspektivet i #metoo och att övergreppen faktiskt går att förebygga – genom att vi bryter tystnaden kring dem. ”En del av ansvaret för att det sker vilar självklart på våra folkvalda, myndigheter, skolan och civilsamhället, men du och jag spelar en minst lika viktig roll: Vi vuxna måste ta samtalen om sexuella övergrepp mot barn och framför allt, våga prata med barnen”, säger Paula Guillet de Monthoux.

Hur pratar jag med mitt barn om övergrepp?

Att prata med barn om sexuella övergrepp kan kännas svårt och obehagligt, framför allt när barnen är små och man kanske inte alltid vet vad man ska göra eller säga. Childhodd har därför på childhood.se samlat enkla och handfasta tips  och råd med utgångspunkt i nyckelorden lyssna, tala och ge - här en sammanfattning: 

LYSSNA:

Många som har blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn talar om detta först när de är vuxna - studier visar att bara ett av tio barn som utsätts berättar*. För att barn ska våga berätta tidigare är det viktigt att vi vuxna är uppmärksamma på deras tecken - barn ger oftast många signaler innan de vågar prata. Att lyssna innebär också att träna på att respektera barns gränser och att ta tillvara på deras tillit och förtroende. Ta barnets perspektiv även om det kan vara jobbigt i relation till andra vuxna - det kan exempelvis innebära att säga till när faster vill ha en kram som barnet inte vill ge. Att lyssna innebär också att veta hur man ska bemöta barnet när ett övergrepp har skett och hen faktiskt berättar.

 

TALA:

Att prata om övergrepp med barn känns svårt för många. Men ju mer vi gör just det, desto mindre tabubelagt blir ämnet och desto lättare blir det för barnen att berätta om de själva utsätts. På childhood.se finns tips på t.ex. böcker och TV-program som man kan använda sig av i samtalet med barnen och information hur man ska gå tillväga om man misstänker att ett barn i ens närhet far illa. 

GE:

Vi vet att trygga vuxna i barnets närhet är det bästa skyddet mot övergrepp. En kärleksfull vuxen som barnet kan lita på kan även vara hela skillnaden när ett övergrepp har skett. Många barn som har utsatts, men ändå klarat sig bra, har just det gemensamt: att det fanns någon som gav tryggt stöd – och den någon behöver inte nödvändigtvis vara en förälder utan kan lika gärna vara en mormor, lärare, granne eller tränare. 

Var med och sprid budskapet! #BRYTTYSTNADEN

*Stiftelsen Allmänna Barnhuset: Det gäller ett av fem – fakta om barn, sexuella övergrepp och sexuell exploatering i Sverige (2015)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

World Childhood Foundation
World Childhood Foundation
Sveavägen 166, 16 tr
113 46 Stockholm

+46(0)8-551 175 00https://childhood.se/

Childhood förebygger sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi i partnerskap med eldsjälar, gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Vi investerar i innovationer, metoder och samarbeten som stärker skyddet och minskar riskerna för särskilt sårbara grupper. Vi driver påverkansarbete, ökar kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn. Vi skapar långsiktig och hållbar förändring. 

Vårt arbete utgår från FN:s Barnkonvention och de globala målen 5, 16 och 17. Vi finansieras av företag, stiftelser och privata givare.Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia. 

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?9.4.2024 15:30:15 CEST | Pressinbjudan

Den 12 april anordnar World Childhood Foundation, Internetstiftelsen och Women in AI ett webbinarium för att adressera en mörk aspekt av AI-teknologins framfart: skapandet av AI-genererat övergreppsmaterial mot barn. Webbinariet belyser de utmaningar och faror som den snabba framväxten av AI-teknologi medför samt utforskar hur vi tillsammans kan arbeta för en säkrare framtid för våra barn.

Skolsköterska vinner årets Childhoodpris!8.12.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Årets Childhoodpris går till Bitte Johnsson, skolsköterska vid Praktiska Gymnasiet i Ystad. Under torsdagskvällens ceremoni, i närvaro av H.M. Drottningen, hyllades elevhälsan och tre finalister för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling och skolgång. Vinnaren utsågs av en jury bestående av bland andra Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood och Carin Götblad, polismästare vid Noa.

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan - rekordmånga nomineringar.24.11.2023 06:00:11 CET | Pressmeddelande

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan. Årets finalister och elevhälsohjältar är Monica Mancilla Robles, Linköping, Farida Khan Sällbom, Göteborg och Bitte Jonsson, Ystad. Tre eldsjälar som stöttar barns och ungas utveckling och skolgång. Årets jury består bland andra av H.K.H. Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande World Childhood Foundation och Carin Götblad, polismästare vid Noa. Vinnaren presenteras den 7 december och utöver äran tilldelas hen 50 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye