KK-stiftelsen

BTH får drygt 21 miljoner för att utbilda yrkesverksamma inom informationssäkerhet

Dela
Bättre kunskaper om informationssäkerhet kan öka konkurrenskraften hos svenska företag. KK-stiftelsen finansierar nu ett projekt vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, som ska ta fram kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma, med syftet att hantera de stora utmaningar på området som företag och organisationer står inför.
Tony Gorschek, professor och projektledare Blekinge Tekniska Högskola. Bild: BTH
Tony Gorschek, professor och projektledare Blekinge Tekniska Högskola. Bild: BTH

– Det finns stora behov av kompetensutveckling inom informationssäkerhet. Det gäller såväl utveckling som användning av IT-system. Detta är ett tydligt exempel på kompetensförsörjning och livslångt lärande. Näringslivet ökar sin konkurrenskraft och akademin stärker sin roll som samverkanspartner samtidigt som projektet kan bidra till tydlig samhällsnytta, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Projekt i samproduktion

Projektet ska drivas i samverkan mellan BTH och 30-talet svenska företag och organisationer, allt från telekomleverantörer till säkerhetsexperter. Målgruppen för utbildningarna som ska tas fram inom informationssäkerhet är framförallt ingenjörer, mjukvaruutvecklare samt beslutsfattare och personer som arbetar med produktidéer och försäljning på till exempel mjukvaruintensiva företag.

– För att säkerställa att utbildningen blir både relevant för målgruppen och baseras på de senaste forskningsrönen tas den fram i samproduktion med näringslivet. Forskare och experter samarbetar med företagspartners redan från början för att identifiera utmaningar och behov, men även pragmatiska och skalbara lösningar som inkluderas i kurserna. Säkerhet som koncept måste genomsyra alla delar av produkt- och tjänsteutveckling, det kan till exempel handla om allt från spel, internetbank till inbyggda system i flygplan, säger Tony Gorschek, professor och projektledare vid BTH.

Bland de näringslivspartners som ska delta finns bland annat Handelsbanken.
– Vi ser ett stort värde i att bidra med erfarenhet och kunskap för att bygga upp kurserna. Det öppnar även upp möjligheter för vidareutbildning av andra roller och inte bara säkerhetsspecialister. Dessutom ger det oss möjlighet att bidra till att skapa framtidens säkerhetskompetens inom Sverige, att utbyta erfarenheter med andra företag samt skapa en relation med BTH, säger Erik Blomberg, koncernsäkerhetschef, Handelsbanken.

Korta fakta

Projektet ska drivas genom samverkan mellan BTH:s institutioner för datavetenskap och programvaruteknik med forsknings- och utbildningsmiljön SERL Lab ‒ Software Engineering Research and Education Lab Sweden. 30 företag och organisationer kommer att delta och 19 kurser ska tas fram. Den fyraåriga satsningen ryms inom KK-stiftelsens program Expertkompetens som syftar till att ge yrkesverksamma och företag kompetenslyft för utveckling och innovation. Programmet syftar också till att stärka förutsättningarna för akademiska forsknings- och utbildningsmiljöer att positionera sig som samarbetspartners till företagen inom relevanta branscher.

Kontakter

Eva Schelinvd, KK-stiftelsen

Bilder

Tony Gorschek, professor och projektledare Blekinge Tekniska Högskola. Bild: BTH
Tony Gorschek, professor och projektledare Blekinge Tekniska Högskola. Bild: BTH
Ladda ned bild

Länkar

Om

KK-stiftelsen
KK-stiftelsen
Kungsträdgårdsgatan 18
111 47 Stockholm

https://www.kks.se/

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutvecklings, KK-stiftelsens, uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Samproduktion är centralt, då utbyte mellan akademi och näringsliv är avgörande för svensk konkurrenskraft. 

KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills satsat 11,9 miljarder kronor på 3 492 projekt (årsskiftet 2023/2024).

 

Följ KK-stiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen

Forskning och högre utbildning behövs över hela landet för att stärka svensk konkurrenskraft27.10.2023 09:06:24 CEST | Pressmeddelande

Omställningsbehoven växer och endast genom att säkra forskning och kompetensförsörjning i hela landet kan det svenska näringslivet och samhället möta utmaningarna. Politiken för högre utbildning, forskning och det livslånga lärandet behöver hänga samman för ökad svensk konkurrenskraft och för att Sverige ska förbli en stark kunskapsnation. I inspelet till den kommande forsknings- och innovationspropositionen har KK-stiftelsen valt att fokusera på fyra större reformförslag som långsiktigt stärker högskole- och universitetssektorn.

118 miljoner till forskning ska identifiera rätt kost för olika individer19.6.2023 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Flera av hållbarhetsutmaningarna som lyfts av FN i Agenda 2030 rör livsmedels- och hälsofrågor. Initiativ pågår runt om i världen för att styra om till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Örebro universitet, tillsammans med företagspartners och Region Örebro län, göra det enklare att äta rätt genom att identifiera biomarkörer och hitta smidiga sätt att mäta. Det kan handla om ett blodprov, en klocka eller biopsi från tarmen. Tillsammans med partners och Örebro universitets egna insatser landar hela satsningen på 118 miljoner kronor.

119 miljoner till forskning som ska stärka hållbart byggande i trä7.6.2023 10:30:15 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Att ersätta icke förnybara byggmaterial med trä har stor potential att minska klimatpåverkan. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Linnéuniversitetet tillsammans med 18 företagspartners studera hur träbaserade produkter kan förbättras avseende resurseffektivitet, prestanda och kostnadseffektivitet. Tillsammans med företagens och Linnéuniversitetets egna insatser landar hela satsningen på 119 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye