DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Budgeten: Vi behöver personliga assistenter – därför behövs rimliga villkor!

Dela
Att timersättningen för personlig assistans höjs 1,5 procent är en stor besvikelse. Vi behöver ju människor som faktiskt utför jobbet, menar DHR.

Personliga assistenter bidrar till att människor med funktionsnedsättning kan klara sin vardag och leva ett fungerande, oberoende och aktivt liv. Timersättningen till personlig assistans har halkat efter under de senaste tio åren.

– Vi behöver personliga assistenter som är kompetenta, som får utvecklas och som stannar kvar i jobbet, säger Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR. Därför är höstbudgetens höjning med ynka 1,5 procent en besvikelse. Det innebär en höjning på 4,80 kr i timmen. Och den summan ska täcka även andra kostnader än lön. Vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera det?

Regeringen skriver att den räknar med att antalet personer med assistansersättning ökar 2023-2025, genom satsningen om stärkt rätt till personlig assistans, vilket är mycket glädjande.

Men om de som arbetar som personliga assistenter söker sig bort från yrket, om det inte rekryteras tillräckligt många nya, och om arbetsvillkoren är så dåliga som idag då hjälper inte den stärkta rätten, säger Karolina Celinska. Vi behöver ju människor som faktiskt utför jobbet. Det är ett livsviktigt jobb för oss.

DHR har tillsammans med facket Kommunal, assistansanordnare och andra funktionsrättsorganisationer under året drivit kampanjen #rimligavillkor för höjd ersättning och bättre villkor för personlig assistans. I veckan som gick överlämnade vi en namninsamling för höjd assistansersättning till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Vid frågor, kontakta:

Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare DHR, 08-685 80 34, 076-837 80 34

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum