Länstrafiken Örebro

Bussavgångar hotas när tjuvåkandet ökar

Dela

Antalet personer som tjuvåker med Länstrafikens bussar har ökat i spåren av coronapandemin. Det är något som i förlängningen riskerar att slå tillbaka så väl mot tjuvåkarna själva som mot de resenärer som gör rätt för sig.

- En stor del av vår verksamhet finansieras av biljettintäkter. Så det finns ett ganska tydligt samband mellan antalet sålda biljetter och den service vi kan erbjuda i form av bland annat antalet bussavgångar, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län.

För att minimera risken för coronasmitta på länets bussar har en rad åtgärder vidtagits. Det handlar bland annat om stängda framdörrar och förbud mot att köpa biljett av föraren. Majoriteten av resenärerna gör trots detta rätt för sig, men det finns också en grupp som väljer att utnyttja situationen genom att strunta i att betala.

- När vi analyserar sommarens statistik ser vi att vi bötfäller betydligt fler resenärer än vad som var fallet i fjol, och det trots att det är färre som åker med oss för tillfället, säger Fredrik Eliasson.

Den statistik han nämner visar till exempel att i juni 2019 kontrollerades 6 332 resenärer av vilka 170 saknade biljett medan det i juni 2020 gjordes 3 476 kontroller med 544 bötfällningar som följd.

I juli 2019 kontrollerades 5 137 resenärer jämfört med 2 226 resenärer samma månad i år. Antalet resenärer som åkte utan biljett var 97 år 2019 jämfört med 309 år 2020.

- Jag tycker det är tråkigt att det är så pass många som utnyttjar den situationen vi befinner oss i för egen vinnings skull. Visst, det kan vara lite besvärligare att betala än vad resenärerna är vana vid, men så svårt är det ändå inte, säger Fredrik Eliasson.

Åtgärder underlättar betalning

För att göra det enklare för resenärer att betala under tiden som framdörrarna måste hållas stängda har Länstrafiken nu vidtagit en rad åtgärder.

- Vi har monterat in fler biljettmaskiner i bussarna och så har vi satt upp information, både i bussarna och på hållplatserna, om vilka betalningsmöjligheter resenärerna har, säger Fredrik Eliasson.

Länstrafiken har också infört två nya biljettyper: en enkelbiljett för resor med regionbussarna och en 7-dagarsbiljett. En av fördelarna med den förstnämnda biljetten är att den kan köpas i biljettautomaterna ombord på region- och expressbussarna, och den sistnämnda passar den resenär som ser fördelar med att köpa en periodbiljett men samtidigt tycker att en 31-dagarsbiljett innebär ett alltför långsiktigt åtagande i situationen som kommit av coronapandemin

- Jag hoppas att vi med dessa åtgärder minskar motivationen att tjuvåka, säger Fredrik Eliasson.

Kanske kan även vetskapen om att Länstrafiken kontinuerligt genomför biljettkontroller på bussarna och att det kostar 1 000 kronor plus biljettpriset att bli påkommen minska viljan att tjuvåka.

 

Fakta: Allmänna råd vid resa med Länstrafiken

Länstrafiken följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, branschvägledningen från Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Kommuner och Regioner samt Region Örebro läns smittskydd. I korthet innebär det att du ska:

  • Tvätta händerna.
  • Hålla avstånd.
  • Avstå från onödiga resor.
  • Undvika rusningstrafik.
  • Vara ute i god tid för att ha marginal om bussen du planerat resa med redan är fullsatt.

Länstrafiken uppmanar speciellt resenärer som inte behöver resa i rusningstid att avstå från det för att på så sätt bereda plats för dem som måste resa för att till exempel upprätthålla samhällskritiska funktioner.

Nyckelord

Kontakter

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Serviceresor lanserar ny förbättrad app och bokningssida25.8.2021 09:00:25 CEST | Pressmeddelande

Nu är det ännu lättare att boka färdtjänst och hantera sina övriga resor för alla som reser med Serviceresor. Region Örebro län har tagit fram en ny förbättrad app och bokningssida för att underlätta hanteringen av resorna. Den som är berättigad att resa med Serviceresor kan skapa ett konto i appen Serviceresan eller på bokningssidan serviceresan.lanstrafiken.se och komma igång direkt.

Serviceresor återgår till samplanering 15 juli8.7.2021 10:12:29 CEST | Pressmeddelande

Under våren 2020 fattade Länstrafiken beslut om att slopa samplanering för alla Serviceresor, förutom skolskjuts, på grund av pandemin. I takt med att smittspridningen av Covid- 19 minskar och att majoriteten av våra kunder och förare nu är vaccinerade, kan vi i samråd med ansvarig smittskyddsläkare på Regionen återigen börja samplanera våra resor. Det betyder att de som reser med Serviceresor kan få samåka med andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum