Västtrafik

Bussfiler underlättar för Skövdes kollektivtrafik

Dela

För att underlätta för kollektivtrafiken byggs nu Skövdes två första busskörfält på Vadsbovägen. Filerna beräknas vara klara i slutet av juni med förhoppningen att öka framkomligheten för Västtrafiks bussar.

Nu byggs Skövdes första busskörfält. Foto: Thomas Harrysson
Nu byggs Skövdes första busskörfält. Foto: Thomas Harrysson

– Busskörfälten är en del av Skövde kommuns arbete med hållbara trafikslag. De är Skövdes första och kommer innebära bättre framkomlighet för kollektivtrafiken samt öka trafiksäkerheten längs sträckan, säger Daniel Lindh, gatu- och naturchef på Skövde kommun.

Det är begränsad framkomlighet i rusningstrafik vilket försvårar för kollektivtrafiken att hålla tidtabellen. För att underlätta byggs nu två busskörfält som ska minska restiden och göra bussresor mer attraktiva. Detta blir även en förbättring ur trafiksäkerhetssynpunkt då bussen inte längre behöver stanna i bilkörfältet vid hållplats Aspö.

– För att få fler att vilja resa hållbart är det viktigt att våra bussar kan hålla hög punktlighet och ges utrymme i stadstrafiken. Det känns därför väldigt angeläget att Skövde kommun gör de här viktiga satsningarna på kollektivtrafiken, säger Attila Ungvari, affärschef buss stad på Västtrafik.

Två bussfiler utmed Vadsbovägen

Det byggs två busskörfält på sträckorna mellan Karstorpsrondellen-Aspörondellen (enbart på västra sidan av körbanan) samt Norrmalmsrondellen-Lillegårdsrondellen (enbart på östra sidan av körbanan). Bussfilerna beräknas vara klara i slutet av juni 2019.

För bilister råder begränsad framkomlighet förbi ombyggnationen. Har man möjlighet att välja annan väg, särskilt vid rusningstider, underlättar det för eventuell köbildning förbi arbetet. Endast fordon med tillstånd, buss i linjetrafik samt utryckningsfordon kommer att få köra på de avstängda vägavsnitten mellan klockan 18.00 och 06.00 varje dag.

Linje 1 kommer delvis gå annan körväg när nya bussfilen asfalteras, och under vecka 25 kommer hållplatsen Aspö vara indragen mellan 18 och 06. Resenärerna hänvisas då till hållplats Astevägen.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Nu byggs Skövdes första busskörfält. Foto: Thomas Harrysson
Nu byggs Skövdes första busskörfält. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild
Attila Ungvari, affärschef buss stad på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Attila Ungvari, affärschef buss stad på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Skyddsstopp påverkar spårvagnstrafiken18.8.2020 14:23:33 CESTPressmeddelande

Skyddsombuden på Göteborgs Spårvägar har varslat om skyddsstopp för alla spårvagnar av typen M28 och M29 (de äldre modellerna) från och med idag kl. 13:00. Vagnarna tas ur trafik, vilket innebär inställda avgångar. Västtrafik förstärker med så många bussar som möjligt men det förväntas ändå orsaka stor trängsel på de spårvagnar som är i trafik. Västtrafik uppmanar därför alla sina resenärer att undvika onödiga resor så långt det är möjligt. Orsaken till skyddsstoppet är värmen. Västtrafik följer läget och kommer att uppdatera informationen löpande på sin hemsida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum