Dramaten

Bye bye bror – om vägen bort från kriminalitet

Dela

Föreställningen Bye bye bror är baserad på intervjuer med män som är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Pjäsen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Teater Fryshuset, hade urpremiär på Riksteatern i Hallunda i januari och har sedan turnerat i Sverige och fått lysande recensioner. I mars gästspelar den på Dramaten med sju utsålda föreställningar. Manus och regi av Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten.

Foto John Jamal Gille Columbus.
Foto John Jamal Gille Columbus.

Efter år av eskalerande våld, skjutningar och mord i kriminella miljöer är det många som vill hoppa av den kriminella banan och bort från gängen. Men det är en lång process som i många fall kräver att du på nytt lär dig vad det innebär att tillhöra samhället. Bakom statistiken, bakom antalet skjutningar och mord finns bara en gemensam nämnare: de är alla män.

Bye bye bror är en dokumentär teaterföreställning baserad på intervjuer med män som är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Hur lämnar man en kriminell livsstil och en destruktiv manlig identitet? Hur går det till, vem blir man sen och vad har manligheten för roll i det hela?

Föreställningen är en uppföljning på Klipp Han som spelade på Dramaten under 2017/2018.

Gästspel från Riksteatern och Teater Fryshuset för Unga Dramaten. Rekommenderas från 15 år.

Sagt i pressen om Bye bye bror
"Ovanligt tydlig politisk analys. Omöjligt att värja sig. Det är bra." SvD
"Vi tror på varje ord vi hör från scenen, interiörer från en sluten värld öppnar sig inför oss." Västerbotten-Kuriren
"Starkt och självutlämnande om våld och machoideal i förorten." Kulturbloggen
"Gripande och engagerande berättelse om manlighet" Teater Stockholm
"En viktig och sevärd föreställning om kriminalitet och manlighet." På Scen
"Starkt om manlig kriminalitet" Folkbladet

Medverkande
Alexander Abdallah
Robin Stegmar

Dramatiker: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten
Regi/koreografi/mask/kostym: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten
Ljus: Tom Prehn
Musik: Skander

Bye bye bror, den 10 mars, Målarsalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto John Jamal Gille Columbus.
Foto John Jamal Gille Columbus.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

The Ingmar Bergman International Theatre Festival changes its format in 20202.4.2020 15:02:00 CESTPress release

Uncertainty about how the covid-19 pandemic will develop in the world over the next six months has prompted the organisers of the Ingmar Bergman International Theatre Festival to change and adapt its programme. Originally conceived as a festival offering a meeting place for international dramatic art, the Royal Dramatic Theatre is now looking at the possibility of offering its audiences a few of the guest performances spread out over a year.

Formatet för Bergmanfestivalen 2020 förändras2.4.2020 14:58:00 CESTPressmeddelande

Osäkerheten kring hur Coronaepidemin kommer att utvecklas i världen under det närmaste halvåret innebär att programmet för Dramatens internationella teaterfestival, Bergmanfestivalen, kommer förändras och anpassas. Festivalen blir inte en lika sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst som planerat. Dramaten arbetar istället för att kunna erbjuda publiken några av de gästspel som var inbokade, men utspritt under spelåret.

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum