Linköpings kommun

Bygg- och miljönämnden: Kommunen förbereder sanering av förorenad mark i Bestorp

Dela

Naturvårdsverket har beviljat 42 miljoner kronor för att sanera det förorenade området vid gamla sågverket i Bestorp, Linköpings kommun. Saneringen beräknas påbörjas i mitten av februari 2019.

På bygg- och miljönämndens möte den 18 oktober 2018, fattades beslut om att bevilja rivningslov för båthuset, som tidigare fungerade som såghus till sågverket som fanns i Bestorp. Förutom marken och strandnära sediment har båthuset visat sig vara förorenat. För att förbereda området inför saneringen ska därför båthuset rivas under hösten 2018.

- Jag är väldigt glad över att rivning och sanering kommer att ske av detta mycket förorenade område, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden. I området beräknas 66 gram av det mycket giftiga ämnet dioxin finnas. Både Bygglovskontoret och Miljökontoret kommer följa rivningen och saneringen så att den sker på ett säkert sätt och inga gifter sprids vidare.

- Under 2019 kommer Naturvårdsverket att betala ut 42 miljoner kronor för saneringen. För att undvika spridning av föroreningarna kommer vi att vidta skyddsåtgärder både vid rivningen av båthuset och vid saneringen av mark och sediment, säger kommunens projektledare Malin Johansson.

Kommunen har haft en löpande dialog med styrelsen för Bestorps båtklubb och informerat närboende vid ett flertal tillfällen. I januari 2019 kommer Linköpings kommun att bjuda in till ett öppet informationsmöte på plats, där vi informerar inför saneringen.

För ytterligare information, kontakta:

Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden, e-post: gunnar.gustafsson@linkoping.se, tel: 0709-544 778.

Malin Johansson, projektledare och miljöskyddsinspektör Linköpings kommun, e-post: malin.johansson2@linkoping.se, tel: 013-20 62 95.

Från mitten av 1940-talet till dess att sågverket lades ned 1958 sprejades virke med klorfenolpreparat för blånadsskydd. De undersökningar som genomförts på platsen visar att marken där sprejning av virke har utförts samt angränsande områden är kraftigt förorenade av dioxin. Läs mer på: www.linkoping.se, Bestorps sågverk.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum