Linköpings kommun

Bygg- och miljönämnden: Satsning på digitalisering och arbetet med koldioxidneutralitet 2018

Dela

Under torsdagens pressträff uppmärksammades nämndens internbudget där det finns flera olika satsningar för att få ett effektivare arbete i förvaltningen och nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping till 2025. Bygglovs- och miljökontoren får även i uppdrag att införa en helt digitaliserad ärendehantering under 2018. På pressträffen berättade även nämndens ordförande om arbetet för att minska utsläpp av köldmedier från större anläggningar.

Ärende 3: Arbete för att minska utsläpp av köldmedier

På nämndens sammanträde kommer en rapport från miljökontoret om utsläppen av köldmedier från större anläggningar under 2016 att hanteras.

Köldmedier används bland annat i kylskåp, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringsanläggningar. Ofta innehåller de ämnen som både kan bryta ned ozonskiktet och bidra till ökad växthuseffekt om de släpps ut i luften. Kontoret kommer att redovisa hur arbetet på kontoret ska förändras för att utsläppen ska kunna minska.

– Utsläpp av köldmedier är en miljöfara, och det är bra att kontoret nu tar ytterligare steg i sitt arbete för att utsläppen ska minska framöver, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Internbudget för digitalisering och koldioxidneutralitet

I nämndens internbudget finns flera olika satsningar för att få ett effektivare arbete i förvaltningen och nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping till 2025.

I internbudgeten kommer bygglovs- och miljökontoren få i uppdrag att införa en helt digitaliserad ärendehantering under 2018, i syfte att få snabbare hantering av ärenden. Det kommer att skapa möjligheter att sänka avgifterna, samtidigt som medborgare och företag ska få bättre tillgänglighet till kontorens tjänster.

– Digitaliseringen i samhället för med sig stora möjligheter. Genom att digitalisera vår ärendehantering kommer vi kunna ge en bättre service till ett lägre pris för våra kommunmedborgare, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

En annan satsning som återfinns i internbudgeten är att bygglovsavgiften halveras för passiv- och plusenergihus. Detta görs för att stimulera till ett mer klimatsmart byggande.

– Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, vi vill på det här sättet göra det billigare att bygga klimatsmart. Det är ett av många små steg för att få ett koldioxidneutralt Linköping till 2025, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum