Byggföretagen

Byggbranschen i regeringsmöte om materialförsörjningen

Dela

I dag träffar bygg- och anläggningsbranschen bostadsminister Märta Stenevi (MP) för att diskutera sårbarheter inom materialförsörjningen. Byggföretagen vill se politiskt ledarskap och ökad beredskap. – Kalk, trä och stål har lagt grunden till Sveriges välstånd. Nu tornar parallella orosmoln upp sig i industrin. Cementkrisen och elkrisen kräver ett bredare synsätt än stuprörsperspektivet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Inför mötet har regeringen bland annat uppmanat bygg- och anläggningsbranschen att bygga mer i trä.

- Rätt material måste användas på rätt ställe. Betong kan inte uteslutas ens vid trähusbyggnation. Ökad trähusbyggnation förutsätter också en politik som möjliggör produktivt skogsbruk och en möjlighet att avverka skogen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Drygt 280 000 jobb i bygg- och anläggningsbranschen hotas av varsel vid ett byggstopp till följd av cementkrisen.

- Corona-pandemin har visat på vikten av nationell beredskap i alla delar av samhället. Vill regeringen ha inhemsk kalkbrytning över huvud taget - eller öka Sveriges beroende av importerade råvaror? säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Välkommet förslag för effektivare byggprocess17.9.2021 13:41:37 CEST | Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar i plan- och bygglagen som innebär att det införs en ny aktör i lagen: certifierat byggprojekteringsföretag. - Detta är ett välkommet förslag som kan korta byggprocessen och frigöra resurser för kommunerna. Samma tekniska lösningar måste fungera i hela landet utan att godtyckliga lokala bedömningar kommer i vägen. Förslaget kan bli ett steg mot effektivare byggande, lägre kostnader och högre kvalitet, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum