Uppsala kommun

Byggemenskap för nya bostäder i Uppsala

Dela

Den 5-7 april gästas Uppsala av en konferens om byggemenskaper i ett tredagars samarrangemang mellan Uppsala kommun och Föreningen för byggemenskaper. Den 6 april hålls ett öppet möte för allmänheten för information och inspiration om detta sätt att själv bygga flerbostadshus.

En byggemenskap är en grupp människor som tillsammans utifrån sina behov och önskemål låter bygga sitt boende. I Sverige är det än så länge det här sättet att bygga flerbostadshus ovanligt, men men intresset ökar.

Inom Uppsala kommun ser man positivt på att staden växer på olika sätt och byggemenskaper är en viktig del i detta. I Uppsala är det i Rosendal den första byggemenskapen har fått markanvisning, men i samma område planerar även bogemenskapen Rudbeckia att bygga ett hus. 

- I Uppsala behöver vi bygga fler bostäder i varierande boendeformer. Med byggemenskaper kommer ofta lägre boendekostnader, mindre segregering och en ökad social stabilitet. Det ger också en gemenskap och ett engagemang i området samtidigt som människor får makt och ansvar över sitt eget boende, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun har arbetat strategiskt med att dra fler byggherrar till Uppsala, vilket på bara några år har skapat stora ändringar på byggmarknaden. Arbetet breddas nu för att dessutom utforska andra initiativtagare, investeringsformer och upplåtelseformer med målet att skapa bredd och bostäder som passar för fler.

– Den främsta utmaningen för en byggemenskap är att klara finansieringen, eftersom långivare och kreditinstitut är ovana vid byggemenskaper och förknippar dem med högre risk. Här borde vi hämta lärdomar från till exempel Tyskland, där man har lång erfarenhet av byggemenskaper och som idag betraktas som trygga och långsiktiga aktörer som ges förmånliga lån. Det är bland annat sådana frågor vi diskuterar på den här tredagarskonferensen, säger Svante Guterstam, projektledare på Uppsala kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala kommun tar helhetsgrepp på fritidshem17.4.2019 08:58:33 CESTPressmeddelande

Uppsala kommun anordnar inspirations- och utbildningsdagar för sina 500 medarbetare i kommunala fritidshem. Syftet är att lyfta deras viktiga arbete med att stimulera elevers lärande och främja social gemenskap och allsidiga kontakter med jämnåriga och vuxna. De två halvdagarna äger rum på Uppsala Konsert & Kongress den 26 april och den 3 maj. Bland annat medverkar programledaren och läraren Beppe Singer med en inspirationsföreläsning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum