Byggföretagen

Byggföretagen: Fler bostäder med friare hyressättning

Dela

Byggföretagen välkomnar förslaget om friare hyressättning i nyproduktion. - Både allmännyttiga och privata fastighetsbolag kommer att bygga mer när reformen genomförs och fler lägenheter tillkommer genom ombyggnad. Det blir helt enkelt lönsammare att bygga när osäkerheterna minskar, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen
Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen

Enligt Byggföretagen ger den föreslagna modellen förutsättningar för ett uthålligt och kontinuerligt utbud av hyreslägenheter. Ökad avtalsfrihet gör att den ekonomiska risken för den som bygger minskar med hyror som sätts utifrån hyresgästens värdering.

- Det är avgörande att slå vakt om att hyrorna tillåts följa de lokala marknadernas utveckling för att reformen verkligen ska göra skillnad för byggandet. Hyran måste kunna sättas fritt vid såväl tillfället då en bostad är nybyggd som vid byte av hyresgäst, säger Anna Broman. 

Ohederlig debatt

Byggföretagen beklagar att debatten om fri hyressättning präglas av medvetna felaktigheter och misstolkningar.

Utredningens förslag påverkar inte alls befintligt bestånd. Därför ger förslagen störst effekt på lång sikt - när mycket byggts med det nya regelverket och en större del av marknaden avspeglar hushållens betalningsvilja. Problemet för dem som vill bygga hyresrätter har varit den stora skillnaden mellan nödvändig hyra i nyproduktion och en relativt sett för låg hyresnivå i det befintliga beståndet.   

- Den felaktiga prissättningen av äldre hyresrätter förklarar varför många fastighetsägare omvandlar till bostadsrätt. Om du inte har kötid eller kontakter är det oerhört svårt att få ett förstahandskontrakt. Det är försvararna av dagens system som bör ställas till svars utifrån ett rättviseperspektiv, säger Anna Broman. 

Utredningen om friare hyressättning är en del av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen
Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Hon blev Årets byggkvinna 202123.4.2021 14:04:01 CEST | Pressmeddelande

Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef, kan nu även titulera sig Årets byggkvinna 2021. Emmalena har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl plåtföretaget som hon är verksam i som i branschen. Hon arbetar med viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre bransch. Utöver det arbetar hon nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen till byggbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum