Byggföretagen

Byggföretagen kommenterar budgetpropositionen

Dela
Regeringen har lämnat budgetpropositionen för 2023 till riksdagen. - Kommande år blir lågkonjunkturår. Vallöften som fler bostäder, bättre infrastruktur och en grön omställning är helt beroende av att fler kan göra jobbet, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Regeringens bedömning är att BNP minskar med 0,4 procent under 2023 – vilket kan jämföras med Byggföretagens egen prognos på minus en procent jämfört med 2022.

- Utvecklingen på bostads- och fastighetsmarknaden utgör en riskfaktor. När det kommer till nyproduktion är Byggföretagen förstås extra bekymrade över att cementkrisen ännu inte är över. Råvaruförsörjningen behöver säkras om vi ska kunna bygga Sverige ur krisen, säger Tanja Rasmusson.

Behövs fler regelförenklingar

 Byggföretagen har tidigare varit skeptiska till investeringsstödet för nyproduktion av hyresbostäder - med hänsyn till att det snedvrider konkurrensen på marknaden. När regeringen nu avskaffar subventionerna efterlyser Byggföretagen fler regelförenklingar.

- Avskaffat investeringsstöd måste balanseras upp av regelverk som bidrar till att säkra en hög och jämn byggtakt. Här väntar vi fortfarande på konkret politik från den nya regeringen, säger Tanja Rasmusson.

Satsning på yrkesvux

Trots konjunkturläget inom bygg- och anläggning är det långsiktiga behovet av yrkesarbetare, tjänstemän och chefer stort. Industrisatsningarna i norra Sverige växer och enbart i Mälardalsregionen behövs 35 000 samhällsbyggare fram till år 2035.

- Det är utmärkt med ett förstärkt yrkesvux. Den här utbildningsformen är väldigt träffsäker om den görs på rätt sätt – i samverkan med branschen och med ett tydligt regionalt perspektiv, säger Tanja Rasmusson.

Bland övriga förslag i budgeten som berör bygg- och anläggningsbranschen finns bland annat ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder kronor, tillfälligt sänkt skatt på drivmedel och en bibehållen a–kassa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Räntehöjningar driver på rekordhöga byggkostnader15.3.2023 09:40:04 CET | Pressmeddelande

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. - Tidigare var det byggmaterialen som var den stora kostnadspådrivaren. Nu har detta växlat över till byggherrekostnaderna – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum