Byggföretagen

Byggföretagen välkomnar regeringens satsning på yrkesutbildningar

Dela

Regeringen aviserade igår omfattande satsningar inom utbildningsområdet, vilket välkomnas av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som under en längre tid har flaggat för kompetensbrist, både vad gäller yrkesarbetare och tjänstepersoner.

Bara för att täcka pensionsavgångarna beräknas byggbranschen behöva nyanställa närmare 10 000 personer per år under de närmsta fem åren och på arbetsförmedlingens bristyrkeslistor återfinns årligen många av våra branschrelaterade yrken som; betongarbetare, anläggare, golvläggare, murare, civilingenjörer, ingenjörer och tekniker m fl.

– Flera kommuner har dragit ner på yrkesutbildningar, både på gymnasiet och inom vuxenutbildningen – vilket har förvärrat bristen. Vi har efterlyst satsningar på dem som i vuxen ålder vill yrkesväxla till samhällsbyggnad. Därför är vi extra glada för gårdagens besked om att regeringen satsar på yrkesvux med full statlig finansiering. Det kommer öka kommunernas möjligheter att erbjuda yrkesutbildningar och byggföretagens möjligheter att hitta utbildade yrkespersoner över hela Sverige, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Samtidigt som det råder stor turbulens i Sverige så finns stora möjligheter att gå samman och rusta för framtiden. De första sviterna av coronakrisen innebär att många företag och individer har drabbats hårt. Därför behöver vi jobba tillsammans med långsiktig kompetensförsörjning, så att fler individer kan skola om sig. Regeringen satsar nu på fler platser på tekniskt basår, yrkeshögskolan, yrkeslärarutbildningen, högskola och universitet. Utöver fler platser så prioriteras även digitala satsningar som ska göra det möjligt för den som permitteras eller varslas att snabbt kunna utbilda sig.

– Vi välkomnar beskedet om utökade medel till yrkeshögskolan, som under de senaste åren har blivit en viktig rekryteringsväg för våra medlemsföretag, speciellt vad gäller tjänstepersoner som arbetsledare, mätningstekniker och anläggningsingenjörer. Utbildningsformen har varit väldigt träffsäker då 96% får jobb efter avslutad utbildning. Det är även ett bra sätt att välkomna personer från andra branscher till byggbranschen – något vi vill fortsätta göra under kommande år, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. 

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Avtalsrörelsen börjar om i ekonomiskt sargat Sverige6.10.2020 13:42:41 CESTPressmeddelande

– Som en följd av långa ledtider har vår bransch inte drabbats lika hårt av coronapandemin som andra. Men nu förväntas krisen slå även mot oss. Därför är det extra viktigt att parterna tar sitt gemensamma ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch. Det är vad både byggföretagare och byggnadsarbetare förväntar sig av oss, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum