Dagens Samhälle

Byggindustrin hyr in 50 000 gästarbetare

Dela

Bristen på yrkesarbetare på den svenska byggmarknaden är stor. Att det ändå byggs beror på ett stort inslag av utländsk arbetskraft. Byggfacken räknar med att 50 000 utländska byggjobbare är verksamma i Sverige, enligt uppgifter som Dagens Samhälle tagit del av.

 
Enligt officiell statistik har ungefär 16 500 utländska byggnadsarbetare varit verksamma i Sverige under våren. Men när byggfacken räknat på bygguppdragens omfattning kontra tillgängliga arbetare är slutsatsen att det finns cirka 50 000 utländska byggnadsarbetare i landet.

De dolda byggjobbarna kan vara papperslösa, här utan uppehållstillstånd eller på turistvisum.

– Det kostar 400 kronor för en ukrainare eller uzbek att få tag på ett EU-pass. Det här har blivit en etablerad handel som ländernas myndigheter ser mellan fingrarna med, säger Calle Fridén, ombudsman för Seko som organiserar väg- och anläggningsarbetare.

I Konjunkturinstitutets barometer anger hälften av företagen brist på arbetskraft som främsta hinder för ökat byggande. Och bristen väntas öka.

Goda jobbutsikter och generellt höga löner borde locka fler till byggutbildningarna. I stället är det tvärtom, allt färre söker utbildningarna både på gymnasie- och högskolenivå.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum