Navet AB

Byggkostnaderna fortsätter att öka

Dela

Kostnaderna för husbyggande fortsatte öka det första kvartalet i år. SCB:s Faktorprisindex (FPI) ökade med knappt 4 procent.

Byggkostnader_navet
Byggkostnader_navet

Kostnaderna för husbyggande fortsatte öka det första kvartalet i år. SCB:s Faktorprisindex (FPI) ökade med knappt 4 procent.

Detta kan jämföras med en ökning med 1,5 procent för samma period ett år tidigare. Kraftigast ökning var det för gruppen transport, drivmedel och elkraft som ökade med 14 procent jämfört med samma period i fjol. Faktum är att denna grupp ökade med 14 procent helåret 2021. Andra grupper som ökade kraftigt var byggmästeri, 7 procent, byggmaterial, 6 procent och el som ökade med 5 procent.

De stigande byggkostnaderna är en av de viktigaste osäkerhetsfaktorerna för husbyggnadsinvesteringarnas utveckling, menar Magnus Klein, som är konjunkturansvarig på konsultföretaget Navet och hänvisar till företagets olika undersökningspaneler bland både beställare och utförare. Kraftigt stigande priser kan innebära att planerade projekt skjuts fram i tiden menar Magnus.

Hittills i år har FPI ökat med 7 procent sen årsskiftet. Byggmaterial, byggmästeri, VVS och transport, drivmedel, elkraft har alla ökat mellan 12-20 procent sedan årsskiftet.

Källa: Navet AB, SCB

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggkostnader_navet
Byggkostnader_navet
Ladda ned bild

Om

Navet AB
Navet AB
Järnvägsgatan 11
252 24 Helsingborg

042-16 90 30https://www.navet.se/

Navets affärskonsulter samskapar värden med sina kunder och utvecklar människor, företag och moderna affärssystem för bättre affärer.

Vi skapar strategiska insikter för unik kunskap och konkurrensfördelar, vi genomför förändringar och transaktioner för högre värdering och med djup verksamhets- och affärssystemkunskap hjälper vi våra kunder att nå sina mål.

Följ Navet AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Navet AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum