Umeå kommun

Bygglov beviljat för ”Rödängs trädgårdar”

Dela

I projektet ”Rödängs trädgårdar”, mellan Rödäng och Västerslätts industriområde, planeras för 437 lägenheter fördelat på 222 hyresrätter och 215 bostadsrätter. Bygglov har nu beviljats men innan någon byggnation kan påbörjas behöver dagvattenfrågan hanteras ytterligare i det tekniska samrådet.

Rödängs trädgårdar. Illustration Peab.
Rödängs trädgårdar. Illustration Peab.

– Det här är ett stort projekt med en blandning av både hyresrätter och bostadsrätter. En viktig fråga i det här bygglovsärendet är hanteringen av dagvatten. Innan några byggnationer kan påbörjas ska ett särskilt tekniskt samråd gällande mark och dagvattenhantering ske mellan Bygglov, VAKIN, Gator och parker och sökande för att säkerställa att allting är okej, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Förslaget till beslut från bygglovskontoret var avslag. Det berodde på ett antal avvikelser. Bland annat uppfylls inte detaljplanens bestämmelse om att fasader längre än 40 meter ska brytas av med fasadförskjutning om minst 0,5 meter samt kulör och materialbyte. En annan avvikelse är att vissa planlösningar inte har separata eller avskiljbara delar för köken. 

– Vi anser att vi kan bevilja bygglov trots de avvikelser som finns, till exempel ligger den långa fasaden utan fasadförskjutning mot industriområdet. När det gäller lägenheternas planlösningar så är det ofta så att i mindre lägenheter blir det svårare att ha möjlighet att dela av funktioner på ett bra sätt, att till exempel ha separata kök, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Kontakter

Bilder

Rödängs trädgårdar. Illustration Peab.
Rödängs trädgårdar. Illustration Peab.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum