Byggnads

Byggnads deltar i bostadspolitiska samtal

Dela

Idag 19 februari har statsminister Stefan Löfven och bostadsminister Per Bolund bjudit in ett flertal aktörer från byggsektorn till byggsamtal om bostadskrisen. Inför mötet har ministrarna bett om konkreta förslag om hur de kan bidra till ökat byggande.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Visst är det bra att våra politiker tar bostadsfrågan på allvar, inte en dag för tidigt. Men utgångspunkten för dagens samtal säger en hel del om problemet. Politiken frågar marknaden – vad kan ni göra? Det borde vara precis tvärtom – vad kan politikerna göra? Politiken har lämnat walk over till marknaden alldeles för länge, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Marknadens sätt att hantera bostadsfrågan är att bygga till så stora vinster som möjligt, ofta på bekostnad av arbetsmiljö och säkerhet. Lägg sen till ett marknadsdrivet skolsystem som systematiskt missgynnar yrkesprogrammen. Det är inte svårt att räkna ut att vi kommer få stora problem att locka den arbetskraft som vi så väl behöver i framtiden. Det måste till politiska krafttag för att lösa det här, säger Johan Lindholm.

Byggnads förslag för en ny statlig bostadspolitik:

1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen
Se till att kommunerna tar sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.

2. Förändra fastighetsbeskattningen
Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem leder till motsatsen och måste renoveras.

3. Förmånliga krediter till nybyggnation
Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.

4. Statligt bygg- och fastighetsbolag
Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt. I första hand på mark som staten redan äger.

5. Utmana EU om det krävs
Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag såsom statligt ägande, subventioner och allmännyttiga bostadsbolag utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.

Byggnads har under en lång tid varit aktiv i den bostadspolitiska debatten och har tagit fram flera uppmärksammade rapporter, bland annat Bostäder åt alla från 2019. 

Följande rapporter och underlag finns bifogade nedan:

  • Inbjudan till bostadspolitiska samtal - 19 februari 2020
  • Byggnads svar på inbjudan till bostadspolitiska samtal - 19 februari 2020
  • Bobyggande som samhälleligt brobyggande - rapport från 2015
  • Bostäder åt alla - rapport från 2019
  • Energieffektivisering av bostäder - rapport från 2012
  • En värld för män och inga andra - rapport från 2019
  • Så rustar vi för framtidens bransch - rapport från 2019

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum