Byggnads

Byggnads kommenterar nya VM-planer: ”FIFA:s jakt på pengar kostar arbetarliv”

Dela

Tusentals arbetare har dött vid VM-byggena i Qatar på grund av usla arbetsförhållanden och slavliknande villkor. Nu rapporterar flera medier om att FIFA har planer på att utöka VM 2022 till ytterligare ett värdland utan att ta hänsyn till arbetares säkerhet. Byggnads har under många år varit drivande i att förbättra arbetarnas villkor i Qatar och motsätter sig planerna på utökning.

Johan Lindholm. Fotograf: Terese Perman
Johan Lindholm. Fotograf: Terese Perman

Flera nyhetsmedier rapporterar om att FIFA har planer på att utöka VM 2022 i Qatar med fler landslag och ytterligare ett värdland i GULF-regionen. Detta trots att länderna har samma slavliknande Kafala-system som Qatar, där fackliga rättigheter saknas och tusentals arbetare dött vid VM-byggena.

- FIFA är världsmästare på självmål. Deras giriga jakt på pengar kostar arbetarliv och förstör för fotbollen. FIFA:s eget ramverk för mänskliga rättigheter verkar inte ens vara värt bläcket på pappret. Byggnads säger bestämt nej till att utöka VM så länge inte arbetares liv och säkerhet kan garanteras, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads har sedan sex år tillbaka engagerat sig för arbetarnas villkor vid VM-byggena i Qatar. Johan Lindholm har besökt byggarbetsplatserna vid flera tillfällen och mött arbetare som vittnar om en tillvaro som närmast kan liknas vid modernt slaveri. Genom att sätta press på svenska och internationella aktörer har små men betydelsefulla förbättringar gjorts. Johan Lindholm åker till Qatar igen i juni.

Kontakter

Johan Lindholm
Förbundsordförande Byggnads
070-306 65 40

Bilder

Johan Lindholm. Fotograf: Terese Perman
Johan Lindholm. Fotograf: Terese Perman
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum