Byggnads

Byggnads reser till Qatar: ”En sista push mot FIFA”

Dela

Idag reser Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till Qatar för att medverka vid en konferens om migrantarbetarnas rättigheter. Resan är en del i arbetet för att få FIFA att ställa sig bakom kravet på ett center för migrantarbetare i landet. Något organisationen tidigare utlovat men ännu inte levererat på.

Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.
Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.

– Nu gör vi en sista push för att FIFA och fotbolls-VM faktiskt ska lämna ett positivt efter sig. Det har varit många vackra ord, men resultatet på marken har varit i det närmaste obefintligt. Vi ska pressa FIFA och qatariska regimen att faktiskt leverera något finns kvar efter att VM-cirkusen dragit vidare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Sedan Qatar tilldelades mästerskapet har över 6 500 arbetare dött i samband med byggnationer av arenor och infrastruktur. Byggnads har sedan 2013 gjort en rad besök i landet och genomfört kontroller av arbetsmiljö och säkerhet.

– De här resorna har gjort ett outplånligt intryck på mig. Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor. Och då är FIFA:s agerande helt avgörande, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Anledningen till att detta görs just nu är att FIFA i slutet av nästa vecka har sin exekutiva kommitté på plats i Qatar, där man även ska lotta grupperna till VM-slutspelet. Då har organisationen även en möjlighet att ta ställning för upprättandet av ett center för migrantarbetare på plats i Qatar. En plats där migrantarbetare kan få hjälp och stöd, även efter att VM avslutats.

– Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats. Vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter även när strålkastarljuset släckts. Nu är det upp till FIFA om man vill göra skillnad på riktigt, eller om alla löften bara var tomt prat, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Läs mer:

”Fifa – ta chansen att göra skillnad i Qatar” - Debattartikel i SvD tillsammans med Spelarföreningen och FIFPro

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.
Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum