Byggnads

Byggnads stämmer byggbolag på 150 000 – Inhyrd personal lastade kök tre våningar upp utan skyddsräcke eller säkerhetssele.

Dela

– Till att börja med är det en fråga om utstuderad lönedumpning att utan förhandling ta in inhyrd personal för arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av de anställda. Att de dessutom får utföra arbetsuppgifterna under livsfarliga omständigheter gör knappast saken bättre, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin

Det var vid ett arbetsplatsbesök på kvarteret Domaren i Norrköping som Byggnads ombudsman upptäckte att inhyrd personal stod på tredje våningen och bar in kök. Enligt kollektivavtalet en arbetsuppgift som primärt ska utföras av den anställda personalen. Vid tillfället saknades såväl skyddsräcke som säkerhetssele.

– Ett fall från den höjden kan leda till döden. Det här är en av anledningarna till att man måste förhandla innan man tar in inhyrd personal. För varje led ett arbete läggs ut riskerar rutiner och säkerhetsarbete att brista. Det här är ett uppenbart bevis på detta, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Fallet tas nu upp i Arbetsdomstolen och Byggnads har stämt bolaget Bygg och Renoveringstjänst S.R.D. AB på 150 000 kronor för brott mot förhandlingsskyldigheten enligt 38 § medbestämmandelagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum