Byggnads

Byggnads vinner i arbetsdomstolen: ”Ett viktigt klargörande”

Dela

En ny dom från arbetsdomstolen slår fast att Byggnads inte gjort sig skyldig till otillåten stridsåtgärd när man uppmanade företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med företaget PME.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin

– Det här är ett viktigt klargörande: vi får och ska använda alla till buds stående medel för att hindra oseriösa företag från att verka i vår bransch. Arbetsdomstolen visar tydligt att vi har full rätt att tillämpa de verktyg som finns i våra kollektivavtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Bakgrunden är att Byggnads i en utredning av Byggnadsfirman PME AB visade att företaget gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet. Bland annat betalade deras polska underleverantör löner på endast 25 kronor i timmen efter skatt.

Med stöd av utredningen begärde sedan Byggnads att de medlemsföretag i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som anlitat PME som underentreprenör skulle häva sina entreprenadavtal med företaget. Något som också gjordes.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu arbetsdomstolen alltså avslagit.

Läs mer:

Domen i sin helhet: http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2021/47-21.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Asbest-skandal blev Årets sämsta bygge – så vill Byggnads förbättra säkerheten8.12.2021 11:28:59 CET | Pressmeddelande

Byggnads medlemstidning Byggnadsarbetaren har utsett årets sämsta bygge 2021. I år gick den tvivelaktiga utmärkelsen till ett skandalomsusat bygge i Linköping där asbest hanterades på ett direkt livsfarligt vis. Byggnads ser en oroväckande trend där säkerheten åsidosätts och asbest återigen blir ett hot mot såväl byggnadsarbetare som förbipasserandes hälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum