Byggnads

Byggnads vinner principiellt viktig dom mot litauiskt bolag

Dela

Det traktamente som enligt litauisk lag ska betalas till litauiska arbetare som arbetar i Sverige kan inte betraktas som lön. Det klargjorde igår Arbetsdomstolen i en principiellt viktig dom. Företaget ska betala lön enligt kollektivavtalet och den så kallade utstationeringsersättningen ska betalas utöver lönen.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin

Arbetsdomstolen ger därmed Byggnads rätt i tvisten mot företaget UAB Laivsta, som med sammanlagt 19 anställda utförde byggnadsarbeten under 2019 vid Skeppsbron i Jönköping. Arbetarna har under tiden betalats för låga timlöner. Den lägsta så låg som på 5,59 Euro, i stället för kollektivavtalade dryga 161 kronor i timmen. Arbetarna har också arbetat första maj, Kristi himmelfärdsdag, nationaldagen och midsommarafton utan avtalsenlig helglön.

– Det här är ett viktigt klargörande som täpper till ett kryphål vissa företag från Litauen försöker använda. Men nu sätter domstolen stopp. Affärsmodellen för företag i byggbranschen ska inte vara fusk och trixande med olika lagar och regler inom EU. När ett företag skriver under kollektivavtalet ska det följas i sin helhet, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

UAB Laivsta ska efter domen betala 100 000 kronor i skadestånd till Byggnads för brott mot kollektivavtalet.

Länk till dom i Arbetsdomstolen: http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2021/42-21.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Digital pressträff och rapportsläpp inför fotbolls-VM 2022: Mänskliga rättigheter för migrantarbetare i Qatar14.7.2021 11:44:44 CEST | Pressmeddelande

Arbetsrätten i Qatar har i lagen blivit bättre. Men i verkligheten är mänskliga rättigheter för migrantarbetarna långt ifrån säkerställda. Fortfarande dör arbetare på byggarbetsplatserna och löneutbetalningarna fördröjs eller uteblir helt. Ett år innan fotbolls-VM släpper det globala facket för byggnadsarbetare, BWI en rapport om läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum