Byggnads

Byggnadsmedlem får miljonersättning efter dom i förvaltningsrätten

Dela

Efter att först blivit nekad ersättning från Försäkringskassan har en dom i förvaltningsrätten nu fastställt att en medlem i Byggnads har rätt till sjukersättning. Försäkringskassans ursprungliga linje får stark kritik från Byggnads ordförande.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Det är i grunden omänskligt att man ska behöva driva ett sådant här fall hela vägen till förvaltningsrätten. Men nu är det både en stor lättnad och glädje att vår medlem får den ersättning hen har rätt till, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Medlemmen hade utlåtanden från specialistläkare inom olika områden som samtliga visade att dennes arbetsförmåga var totalt nedsatt i förhållande till samtliga arbeten på arbetsmarknaden. Därtill hade medlemmen genomgått en arbetsförmågeutredning med samma resultat.

Trots detta hade Försäkringskassan nekat medlemmen sjukersättning och anförde genom hela processen att utredningen inte tillräckligt tydligt har visat att medlemmen inte kan ta ett anpassat arbete på heltid.

Förvaltningsrätten biföll medlemmens överklagande och förklarade denne berättigad till hel sjukersättning i enlighet med yrkandet. Förvaltningsrättens dom ger medlemmen rätt till ca. 1 800 000 kronor i sjukersättning.

Byggnads drev medlemmens fall med hjälp av LO TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå.

Förvaltningsrätten i Stockholm, mål nr 26223-19.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Digital pressträff och rapportsläpp inför fotbolls-VM 2022: Mänskliga rättigheter för migrantarbetare i Qatar14.7.2021 11:44:44 CEST | Pressmeddelande

Arbetsrätten i Qatar har i lagen blivit bättre. Men i verkligheten är mänskliga rättigheter för migrantarbetarna långt ifrån säkerställda. Fortfarande dör arbetare på byggarbetsplatserna och löneutbetalningarna fördröjs eller uteblir helt. Ett år innan fotbolls-VM släpper det globala facket för byggnadsarbetare, BWI en rapport om läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum