Trafikverket

Byggstart - dags att lägga sista pusselbiten för E18 mellan Örebro och Stockholm

Dela
Nu börjar Trafikverket bygga om E18 mellan Köping och Västjädra till motorväg. När arbetet är klart ökar framkomligheten och trafiksäkerheten på den högtrafikerade sträckan.

E18-sträckan mellan Köping och Västjädra är den sista delen mellan Örebro och Stockholm som inte är motorväg. Nu börjar bygget för att göra om den nuvarande 2+1-vägen till motorväg med 2+2 filer.

- Det här är en satsning som är efterlängtad av många. Nuvarande sträcka är olycksdrabbad och störningskänslig. Den nya vägen kommer att öka framkomligheten och säkerheten betydligt, säger Rami Yones, regional direktör på Trafikverket.

Minskad sårbarhet

På vägen kör dagligen 18-25 000 fordon. Den är inte byggd för att hantera så mycket trafik, vilket lett till begränsad framkomlighet och många så kallade upphinnandeolyckor. Omledningsvägar genom de närliggande tätorterna har även lett till stor belastning på den lokala trafiken.

- Efter ombyggnaden minskar sårbarheten och omledningar genom de närliggande tätorterna kommer att höra till undantagen. Den nya vägen ger därmed stor nytta lokalt, utöver att framkomligheten ökar både regionalt och nationellt, säger Rami Yones.  

Mer effektiva godstransporter

Den 25 kilometer långa E18-sträckan är viktig för persontrafik, men också för godstransporter. Uppemot 17 procent av all trafik utgörs av lastbilar.

- Väg, järnväg och sjöfart behöver fungera optimalt ihop för att godset ska ta sig fram dit det ska i tid. Vi bygger ut flera transportslag parallellt för att transporterna ska bli både effektiva och hållbara. Ökad framkomlighet på E18 ger mer effektiva godstransporter, säger Rami Yones.

Trafikpåverkan först i augusti

Under våren och sommaren kommer det främst att pågå förberedande arbeten i anslutning till E18.

I slutet av augusti kommer arbetet att börja påverka trafiken, med ett körfält öppet i varje riktning där arbete pågår. Hastighetsgränsen vid bygget sänks till 70 km/h.

Information om vägbygget och trafikpåverkan uppdateras kontinuerligt på www.trafikverket.se/e18koping-vastjadra.

Fakta om vägbygget E18 Köping-Västjädra

  • Längd: 25 km byggs om till motorväg med 2+2 filer
  • Byggtid: 2022-2025
  • Trafikmängd: 18-25 000 fordon per dygn, varav 14-17 procent lastbilar
  • Bulleråtgärder: Mer än 5 km vall och skärmar ska byggas för att skydda närboende mot buller från E18.

Kontakter

För mer information kontakta:

Rami Yones, regional direktör Trafikverket, rami.yones@trafikverket.se, 010-124 15 50

Lars Königsson, projektledare Trafikverket, lars.konigsson@trafikverket.se, 010-124 01 45

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum