Järfälla Kommun

Byleden i Järfälla blir stadsgata med 400 bostäder

Dela

Genom att omvandla Byleden i Skälby till en stadsgata vill Järfälla kommun skapa möjligheter för 400 nya bostäder med lokaler för handel och kontor i gatuplan. Alltihop med närhet till den nya tunnelbanan i Barkarby.

Bild: Visionsbild av hur Byleden kan komma att utvecklas, av Erseus arkitekter
Bild: Visionsbild av hur Byleden kan komma att utvecklas, av Erseus arkitekter

Järfälla kommun går nu ut på samråd med en ny detaljplan för Byleden, ett område som idag har landsvägskaraktär med gles bebyggelse. Den nya detaljplanen gör det möjligt att bygga cirka 400 nya bostäder längs en ny stadsgata när Byleden ändrar karaktär från just byled till stadsgata. Som komplement till bostäderna blir det lokaler för handel och kontor i gatuplan.

Antalet våningar i husen längs stadsgatan skiftar. I söder, vid korsningen Byleden/ Skälbyvägen bedöms det vara lämpligt med högre bebyggelse upp till sex våningar. Här kan både bostäder och centrumverksamhet rymmas. Antalet våningar trappas ned längre norrut. Bebyggelsen övergår slutligen till radhus, stadsradhus och parhus i två till tre våningar.

– Nu utvecklar vi området vid Byleden i Järfälla med 400 bostäder i attraktiva boendemiljöer. Förslaget innehåller även en ny förskola och annan service, samtidigt som särskild hänsyn har tagits till den befintliga bebyggelsen och områdets karaktär, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Detaljplanen ligger inom influensområdet för den nya tunnelbanan där Järfälla kommun har åtagit sig att uppföra cirka 14 000 bostäder fram till 2030 i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

Förslag till detaljplan för Byleden, fastigheten Skälby 46:1 m.fl, ska nu skickas ut på samråd.

Mer information

Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör,emelie.grind@jarfalla.se, 08-580 283 93

Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande,claes.thunblad@jarfalla.se,070-002 33 92

Nyckelord

Bilder

Bild: Visionsbild av hur Byleden kan komma att utvecklas, av Erseus arkitekter
Bild: Visionsbild av hur Byleden kan komma att utvecklas, av Erseus arkitekter
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum