Akademiska sjukhuset

Cancerforskare på Akademiska tilldelas innovationspris

Dela

Peter Nygren och Rolf Larsson, båda läkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, har tilldelats årets innovationspris Hjärnäpplet från Uppsala universitet. De får priset för att under lång tid ha arbetat med hela kedjan från grundforskning till innovation och bättre cancerbehandling för patienter.

Skylt Akademiska sjukhuset
Skylt Akademiska sjukhuset

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskargrupper för framstående överföring av kunskap från akademin till ett företag eller annan extern organisation och som resulterat i en innovation. Innovationen kan ha uppstått i ett nytt företag och/eller existerande företag och/eller organisation.

- Vi är glada och tacksamma för att vår translationella forskningslinje, från molekyl till människa, uppmärksammas med detta pris. Vi har tidigt satsat på att använda storskaliga cellbaserade metoder och olika modellsystem för att hitta och karaktärisera möjliga nya cancerläkemedel i syfte att till slut kunna undersöka deras effekt i patienter”, säger Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Han och Peter Nygren har ett mångårigt, nära forskningssamarbete inriktat mot på precisionsmedicinsk cancerbehandling och utveckling av nya cancerläkemedel.

- Steget från upptäckter i laboratoriet till kliniska studier på patienter är långt och svårt med stor risk för misslyckanden och det kräver både stort finansiellt stöd och hjälp med genomförandet. Vad gäller det senare har vi haft stor nytta av Uppsala Clinical Research Center (UCR) och blod och tumörsjukdomars lokala organisation för kliniska prövningar, den kliniska forsknings- och utvecklingsenheten (KFUE), säger Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för im­munologi, genetik och patologi, Uppsala uni­versitet.

Innovationspriset delas även med docent Joachim Gullbo, som varit en nyckelperson bakom de upptäckter som nu uppmärksammas. Han är numera verksam i USA, men var tidigare läkare och verksamhetschef vid onkologkliniken, Akademiska sjukhuset. Joachim Gullbo är specialistläkare i både klinisk farmakologi och onkologi och bedriver fortfarande forskning vid institutionen för medicinska vetenskaper i samarbete med Rolf Larsson och Peter Nygren

Motiveringen till årets innovationspris lyder:

”Årets innovationspris Hjärnäpplet går till tre forskare som tillsammans och under lång tid arbetat med hela kedjan från grundforskning till innovation och bättre cancerbehandling för patienter.”

Med innovation avses i detta fall den av OECD fastställda så kallade Oslodefinitionen: An ‘innovation’ is the implementation of a new or significantly improved product (good or service), or process, a new marketing method, or a new organisational method in business practices, workplace organisation or external relations.


För mer information, kontakta:

Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, tel: 018-611 50 98, e-post: rolf.larsson@medsci.uu.se

Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för im­munologi, genetik och patologi, Uppsala uni­versitet, tel: 018-611 49 41, e-post: peter.nygren@igp.uu.se


Nyckelord

Bilder

Skylt Akademiska sjukhuset
Skylt Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för im¬munologi, genetik och patologi, Uppsala universitet
Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för im¬munologi, genetik och patologi, Uppsala universitet
Ladda ned bild
Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet
Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1460 läkare, 2630 sjuksköterskor och barnmorskor samt 1 900 undersköterskor.

2020 var omsättningen cirka 10,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Sjukvårdsregion Mellansverige eller riket.

Sjukhuset har cirka 680 vårdplatser. Här görs varje år cirka 673 000 öppenvårdsbesök och drygt 29 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Nylanserad webbplats ska minska risken att unga blir sjuka på jobbet5.10.2021 15:27:33 CEST | Nyheter

Nu lanseras den nya versionen av Jobbafrisk.se, en webbplats som informerar om yrken och hälsorisker. Målgrupp är unga och andra som ska välja utbildning eller yrke, men också personer som arbetar med studie- och yrkesvägledning eller inom elevhälsan. På sajten finns information om betydligt fler olika hälsotillstånd än tidigare och vad man bör tänka på för att förbli frisk på jobbet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum