Akademiska sjukhuset

Cancerläkare på Akademiska en av årets processledare

Dela
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset, har utsetts till årets processledare i Sjukvårdsregion Mellansverige. Hon arbetar som processledare för gynekologisk cancer och fick utmärkelsen i samband med den årliga RCC-dagen den 18 maj tillsammans med Lena Wijk, tumörkirurg vid Universitetssjukhuset i Örebro.
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset, har utsetts till årets processledare i Sjukvårdsregion Mellansverige.
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset, har utsetts till årets processledare i Sjukvårdsregion Mellansverige.

– Det känns hedrande och det är förstås väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas. Min främsta drivkraft och anledningen till att jag tog uppdraget, är att alla patienter oavsett folkbokföringsadress ska få likvärdig behandling vid gynekologisk cancer, säger Hanna Dahlstrand.

Att vara processledare i en så pass stor sjukvårdsregion som Mellansverige, där alla sju regioner till viss del behandlar gynekologisk cancer, menar hon innebär en del utmaningar – inte minst vad gäller samverkan mellan regionerna.

– Som processledare gäller det att koordinera den behandling som kan ges på länssjukhus och den behandling som bör ges på universitetssjukhus för att optimera vården för patienterna, förklarar Hanna och fortsätter:

- I praktiken kan det handla om att samordna riktlinjer kring vilka patienter som bör tas upp på vilken regional MDK, vilken utredning som bör vara klar och vilken information som ska finnas tillgänglig som underlag till behandlingsbeslut. Det är ett lagarbete, där det är viktigt att riktlinjerna förankras lokalt, annars kommer följsamheten brista.

Hösten 2019 tog Hanna Dahlstrand och Lena Wijk i Örebro över processledarskapet för gynekologisk cancer i Sjukvårdsregion Mellansverige. Sedan dess har de aktivt arbetat för att förbättra multidisciplinära konferenser (MDK), ett viktigt inslag i bedömningen och behandlingen av patienter med cancer. Under en MDK diskuterar flera specialiteter och professioner en patients behandlingsalternativ för att få bästa behandlingsresultat.

Motiveringen från Regionalt Cancercentrum Mellansverige (RCC) lyder:

”Vi vill nominera processledarna Hanna Dahlstrand och Lena Wijk för deras arbete i vårdprocessgruppen för gynekologisk cancer i Sjukvårdsregion Mellansverige. Som processledare är de engagerade och driver frågor inom gynekologisk cancer i ett öppet diskussionsklimat där alla gruppens medlemmar kommer till tals.

De jobbar hårt för att alla patienter oavsett bostadsort ska ha tillgång till lika vård. De har varit aktiva i att arbeta med förbättringar inom MDK och de använder sig flitigt av kvalitetsregister för att analysera hur det ser ut inom olika kvalitetsindikatorer i regionerna. Med sina respektive expertområden inom kirurgi och onkologi kompletterar de varandra som processledare och de ser till att använda den kunskap som finns inom gruppen med olika kompetenser och driver tillsammans ett viktigt arbete inom gynekologisk cancer i regionen.”


Läs mer på RCC:s hemsida.

Nyckelord

Bilder

Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset, har utsetts till årets processledare i Sjukvårdsregion Mellansverige.
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset, har utsetts till årets processledare i Sjukvårdsregion Mellansverige.
Ladda ned bild
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset. Foto: privat
Hanna Dahlstrand, överläkare och docent i onkologi vid Akademiska sjukhuset. Foto: privat
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye