Film i Väst

Cannes: Film i Väst presenterade årets nya samproduktioner

Dela

Ett urval av det nya filmårets samproduktioner presenterades på Film i Västs presskonferens i Cannes med flera kända svenska och internationella regissörer, producenter och skådespelare på plats. Även årets tävlande samproduktioner vid Cannes filmfestival presenterades.

Joel Kinnaman och Ari Folman. Foto: Erik Dalström
Joel Kinnaman och Ari Folman. Foto: Erik Dalström

Hösten blir en hektisk inspelningsperiod i Västra Götaland, flera stora filmer med välkända internationella och svenska skådespelare som Joel Kinnaman, Léa Seydoux, Hermione Corfield, Alba August och David Dencik. Västsvensk filmproduktion tar ytterligare kliv framåt och jag har stora förhoppningar på både publiksuccéer och festivalframgångar, säger Film i Västs produktionschef Peter Possne.

De nya produktioner som Film i Väst presenterade på årets pressträff i Cannes var:

HORSE BOY

 Ari Folman regisserar och skriver manus till långfilmen Horse Boy, som baseras på bestsellern med samma namn av Rupert Isaacson. Kärlekshistorien kretsar kring ett föräldrapar med en autistisk son och ska delvis spelas in i Västra Götaland. I huvudrollerna ser vi Joel Kinnaman och Léa Seydoux. Horse Boy är en internationell produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa Sweden. Läs mer>

SEA FEVER

Storstjärnan Hermione Corfield spelar huvudrollerna i Nesea Hardimans kommande thriller Sea Fever, som delvis spelas in i Västra Götaland under 2018. Filmen produceras av Fantastic Films i samproduktion med Film i Väst och Bright Pictures. Läs mer>

DANIEL

Filmen Daniel är baserad på Puk Damgårds bestseller Ser du månen, Daniel, som berättar den sanna historien om den unga danska frilansfotografen Daniel Rye som hölls tillfångatagen av terroristorganisationen Islamiska staten i Syrien. Filmen regisseras av Niels Arden Oplev som tidigare bland annat har regisserat Män som hatar kvinnor. Anders Thomas Jensen står för manus och han har tidigare skrivit manus till Susanne Biers Oscarvinnare Hämnden. Daniel kommer att spelas in hösten 2018 i bland annat Västra Götaland och förväntas få biopremiär hösten 2019. Läs mer>

QUICK

Sveriges största juridiska skandal – fallet Thomas Quick – blir film i regi av Mikael Håfström, som nu återvänder till Sverige för att göra sin första svenska film sedan Ondskan. Quick är inspirerad av Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare och manuset är skrivet av Erlend Loe. I rollerna ser vi David Dencik, Jonas Karlsson och Alba August. Filmen produceras av Helena Danielsson, Brain Academy i samproduktion med bland andra Film i Väst. Delar av filmen spelas in i Västra Götaland. Läs mer>

EN KOMIKERS UPPVÄXT

Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz regisserar Jonas Gardells gripande uppväxtskildring En komikers uppväxt där Johan Rheborg gör rollen som den vuxne Juha. För manus står Jonas Gardell. Filmen produceras av Martin Persson på Anagram i samproduktion med bland andra Film i Väst. Inspelningen startar i Västra Götaland i höst och filmen får biopremiär hösten 2019. Läs mer>

Film i Väst presenterade även de fyra filmerna som finns med i årets Cannes-program. I Official Selection och därmed i tävlan om en Guldpalm är Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree, Lars von Triers The House That Jack Built finns också med i Official Selection men utom tävlan. I Un Certain Regard tävlar Ali Abbasis Gräns och i Kritikerveckan visas Agnieszka Smoczyńskas Fuga. Läs mer>

Sedan 2008 har Film i Väst haft hela 35 samproduktioner i Cannes.

Att bli uttagen till Cannes som är världens främsta filmfestival är ett kvitto på att filmen håller en hög konstnärlig kvalitet. Att Film i Väst har haft filmer med i Cannes nästan varje år det senaste decenniet är en riktigt bra kvalitetsmätare på att vi gör rätt investeringar, säger Mikael Fellenius, vd Film i Väst.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Joel Kinnaman och Ari Folman. Foto: Erik Dalström
Joel Kinnaman och Ari Folman. Foto: Erik Dalström
Ladda ned bild
Jonas Karlsson, Mikael Håfström, David Dencik. Foto: Erik Dalström
Jonas Karlsson, Mikael Håfström, David Dencik. Foto: Erik Dalström
Ladda ned bild
Neasa Hardiman. Foto: Erik Dalström
Neasa Hardiman. Foto: Erik Dalström
Ladda ned bild
Rojda Sekersöz och Johan Rheborg. Foto: Erik Dalström
Rojda Sekersöz och Johan Rheborg. Foto: Erik Dalström
Ladda ned bild
Niels Arden Oplev. Foto: Erik Dalström
Niels Arden Oplev. Foto: Erik Dalström
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst tar fyra samproduktioner till Torontos filmfestival16.8.2018 10:23Pressmeddelande

6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fyra samproduktioner. "Återigen är Film i Väst representerat i Toronto med en bred, internationell samling filmer. Två fortsätter sina framgångar från Cannes, två får världspremiär. Och alla är inspelade eller postproducerad i Västra Götaland. Skandinaviens ledande filmregion", säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum