Installatörsföretagen

Cementas tillstånd: förutsättning för fortsatt klimatomställning

Dela
Installatörsföretagen välkomnar Mark-och miljödomstolens godkännande av Cementas ansökan om ytterligare fyra år av kalkbrytning i Slite. Ett stopp i kalkbrytningen hade fått stor inverkan på installationssektorn, samhällsekonomin, och för Sveriges klimatambitioner.
Ola Månsson, vd Installatörsföretagen
Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

 Cement utgör fortfarande en viktig insatsvara i en rad samhällsviktiga projekt som bostadsbyggande, utbyggnad av vindkraftverk, solcellsparker och vid satsningar på laddinfrastruktur.

- Våra medlemmar är leverantörer av det klimatsmarta samhället. Det arbetet skulle försvåras vid ett cementstopp. Installatörer arbetar dagligen med att ställa om energisystem, elektrifiera och effektivisera vår energianvändning. Det är projekt som skapar stor miljönytta på sikt och som behöver rulla vidare, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Skulle cementkrisen blivit verklighet hade installationsvolymerna påverkats kraftigt. Enligt Installatörsföretagens konsekvensanalys skulle ett cementstopp orsaka ett bortfall på drygt 22,5 miljarder kronor under 2023.

- Även om vi är glada idag så behöver cementkrisen få en långsiktig lösning. Vi kan inte ha en ordning där samhällsviktiga insatsvaror riskerar att försvinna från en dag till en annan. Tillståndsprocesserna behöver bli mer förutsägbara, säger Ola Månsson.

För mer information: 

Sofia Schack, kommunikatör
sofia.schack@in.se
08-762 75 07

Henrik Fahlgren, kommunikationschef
henrik.fahlgren@in.se
08-762 75 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen
Ola Månsson, vd Installatörsföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Rent vatten, ljus, frisk luft, värme och kyla. Det är viktiga byggstenar i vårt moderna samhälle och förutsättningar som många tar för givet. Vi står nu inför en klimatomställning där smarta installationer har en nyckelroll att spela för att du och jag ska kunna fortsätta leva våra liv som idag – även i framtiden.

Hos oss samlas installationsbranschens företag som steg för steg gör världen mer klimatsmart genom elektrifiering, energieffektivisering och hållbara installationer. Det är våra 3 700 medlemsföretag med sina 56 000 medarbetare som gör det möjligt för Sverige att nå klimatmålen. 

Vi är Installatörsföretagen och vårt uppdrag är brett. Vi stöttar våra medlemsföretag i deras vardag, samtidigt som vi företräder branschen i debatten och arbetar för att trygga framtidens arbetskraft. När installatörerna ska starta, driva eller utveckla sina företag, då står vi vid deras sida och hjälper dem att bli bättre arbetsgivare och mer framgångsrika som företagare.

Tillsammans skapar vi förutsättningarna för ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige. Det är vi som gör det möjligt.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum