Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Cementförsörjningen i Sverige – hur kan vi hantera ett stopp?

Dela
Hotet att cementproduktionen i Slite stoppas har fått stor uppmärksamhet. Vilka blir konsekvenserna? Vilka alternativa lösningar finns? Det och många andra aktuella frågor diskuteras vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) seminarium om cementförsörjningen den 3 december 2021.
Seminariet genomförs den 3 december 2021 12:30 - 14:00 och kan följas på plats eller distans.
Seminariet genomförs den 3 december 2021 12:30 - 14:00 och kan följas på plats eller distans.

IVAs avdelning för Samhällsbyggnad och IVA Väst bjuder in till seminarium där konsekvenserna av ett stopp eller begränsning av cementproduktionen i Slite skulle få för Sverige står i centrum:

  • Vad betyder ett stopp för byggande och gruvdrift?
  • Finns det andra leverantörer som kan möta de svenska behoven?
  • Kan en mer sparsam användning av betong och cement påverka situationen?
  • Hur påverkas Sveriges klimatomställning med tanke på att Cementa planerar att leverera klimatneutral cement från Gotland år 2030?

Medverkande

Leif Boström, direktör Affärsområde specialprodukter, LKAB

Tomas Carlsson, vd NCC, ledamot IVAs avdelning Samhällsbyggnad

Carina Edblad, vd Thomas Betong, ledamot IVAs avdelning Samhällsbyggnad

Annika Holmqvist, direktör Investering, Trafikverket

Katarina Malaga, professor i Hållbart byggande, RISE

Kristina Mjörnell, affärs och innovationsområdeschef Hållbara städer och samhällen, RISE, ledamot IVAs avdelning Samhällsbyggnad

Magnus Ohlsson, vd Cementa

Ulla Sandborgh, regeringens samordnare för kalk- och cementfrågor, Näringsdepartementet, ledamot IVAs avdelning för Elektroteknik

Johan Silfwerbrandt, professor, KTH

Moderator: Per Westlund, ledamot IVAs avdelning Samhällsbyggnad

Läs mer och anmäl dig här:

Fredag den 3 december 2021 12:30-14:00. Du är välkommen att följa seminariet antingen fysiskt på plats eller på distans.

https://www.iva.se/event/cementsituationen/

Kommande seminarier om grundvattenfrågan planeras

Grundvattnet har stått i centrum för den miljörättsliga processen i Slite. Under seminariet kommer denna dock inte att specifikt tas upp. Men viktiga frågor, inte minst i relation till klimatomställningen, om tillståndsprocessers längd, komplexitet och kommunikationen mellan myndigheter och den som ansöker har aktualiserats i en rad uppmärksammade fall under senare tid. Därför planerar IVA att anordna seminarier som belyser just dessa frågor längre fram.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Seminariet genomförs den 3 december 2021 12:30 - 14:00 och kan följas på plats eller distans.
Seminariet genomförs den 3 december 2021 12:30 - 14:00 och kan följas på plats eller distans.
Ladda ned bild

Om

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

08-791 29 00https://www.iva.se/

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Kritiska metaller och mineral: så kan de cirkulära flödena förbättras20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer kräva enorma mängder kritiska metaller och mineral. Bättre återvinning från uttjänta produkter är en viktig pusselbit för att klara utmaningen, men regelverk och synen på avfall behöver förändras. Politiker på nationell och europeisk nivå behöver agera för att driva på utvecklingen och undanröja hinder för cirkularitet. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport där Sveriges ledande experter inom området presenterar åtgärdsförslag för att stärka cirkulära material- och produktflöden med fokus på kritiska metaller och mineral.

Fokus på AI när IVA och Kronprinsessparet besöker Silicon Valley15.2.2024 13:53:06 CET | Pressmeddelande

En delegation från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) besöker Silicon Valley den 19–22 februari 2024. Delar av besöket sker i närvaro av DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Målsättningen med resan är att öka samarbetsmöjligheterna mellan Silicon Valley och Sverige och i förlängningen stärka Sveriges position inom digitalisering och AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye