Huddinge kommun - politik

Centerpartiet: Vindkraftparken i Huddinge delar (C) och (SD) – debatt 2 sep kl 10

Dela

Valåret 2022 har präglats av allvarliga kriser för såväl Stockholmsregionen som för hela landet. Endast en bråkdel av elen som huvudstadsregionen använder produceras här. Det vill nu Centerpartiet ändra på genom att satsa på en vindkraftpark i Huddinge.

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.
Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.

– Centerpartiet har under hela valåret presenterat konkreta förslag för att förbättra situationen med de höga elpriserna här och nu. I stället för enbart kortsiktiga subventioner har vi fokuserat på energieffektiviseringar och att nyttja befintlig kraftproduktion bättre, säger Rickard Nordin, riksdagsledamot och Centerpartiets nationella talesperson i klimatfrågor.

Centerpartiet föreslår en vindkraftpark i Huddinge på ett av länets bästa vindlägen på land. Det finns flera fördelar med förslaget:

  • Med satsningen får Stockholmarna mer lokalt producerad el.
  • Tidigare studier visar på goda vindförhållanden.
  • Potentialen med tio vindkraftverk är åtminstone 300 GWh årligen, vilket motsvarar den hushållsel som behövs för fler än alla kommunens hushåll.
  • Platsen är redan bullerstörd och är inte något skyddat naturområde.

– Av Stockholmsregionens totala elanvändning på drygt 21,1 TWh är idag endast ca 2,2 TWh producerad inom regionen, det vill säga ungefär tio procent. Det innebär att vi förlitar oss nästan helt på försörjning från andra delar av landet, vilket varken är hållbart eller rättvist, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för klimatfrågor i Huddinge kommun.

– Det är viktigt att skillnaden i klimatfrågan mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna blir tydlig. Centerpartiets långsiktiga ambition är att regionen ska vara självförsörjande på el. Klimatet känner inga kommungränser och i vår region finns goda möjligheter till både havs- och landbaserad vindkraft, säger Tomas Selin, Centerpartiets kandidat till kommunalråd i kommunvalet i Huddinge.

Media är inbjuden till debatt med fokus på klimatfrågan:

Fredag 2 sep kl 10 i Huddinge centrum

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.
Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.
Ladda ned bild
Framtagen visionsbild för vindkraftparken i Huddinge.
Framtagen visionsbild för vindkraftparken i Huddinge.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Centerpartiet i Huddinge är en växande rörelse med tydliga idéer för förändring och högt i tak. Vi förändrar Huddinge i dialog med invånarna. Sedan 2010 har Centerpartiet varit i styrande position och ökat sitt inflytande över Huddingepolitiken.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum